SAOPĆENJE UEFA donijela odluku danas

Oglasili se iz Sitija: Poznato zašto su izbačeni iz Lige prvaka

Prekršili pravila finansijskog fer-pleja

Al. Ti. / Avaz.ba
14.02.2020 20:19

Težak udarac za ekipu s Etihada

Foto: Agencije

Krovna kuća fudbala u Evropi danas je izbacila Mančester siti iz Lige prvaka za naredne dvije sezone. 

Kao razlog je navedeno da su "Građani" prekršili pravila finansijskog fer-pleja, tako što su lažno prikazivali zaradu od sponzora.

Istraga protiv aktuelnog prvaka Engleske je otvorena nakon što su u javnost procurili dokumenti koje je objavio njemački "Spiegel", a pozivajući se na "Football Leakes".

Naime, tada su objavljene prepiske koje ukazuju da je vlasnik Sitija, šeik Mansur bin Zajed najvećim dijelom sam uplatio novac umjesto sponzora "Etihada". 

  • Težak udarac za ekipu s Etihada
    Težak udarac za ekipu s Etihada Foto: Agencije

Radi se o iznosu od 67,5 miliona funti. Neki od mailova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015./2016. uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba, koji je i vlasnik kompanije "Abu Dabi United Group".

Siti je pokušavao da dokaže da je taj "ukradeni materijal koji je dospio u javnost" istrgnut iz konteksta.

Engleski tim se nakon odluke UEFA-e oglasio saopćenjem.

- Razočarani smo, ali ne i iznenađeni današnjom odlukom UEFA-e. Klub je od početka naglašavao da je potrebno da istragu provede nezavisno tijelo. U decembru 2018. godine glavni istražitelj UEFA-e je javno govorio o tome kakav će ishod ove istrage biti, prije nego što je sama istraga i počela. Sve što se kasnije dešavalo samo je ukazivalo na konačan ishod istrage. Klub je podnio zvaničnu žalbu Disciplinskoj komisiji UEFA-e. Ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kome je UEFA donijela odluku. Sada, kada je sve završeno, klub će sačekati zvaničnu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je prije moguće - navodi se u saopćenju Sitija.

Komentari

NA VRH