SAOPĆENJE

Oglasili se iz Sitija: Poznato zašto su izbačeni iz Lige prvaka

Prekršili pravila finansijskog fer-pleja

Težak udarac za ekipu s Etihada. Agencije

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

14.2.2020

Krovna kuća fudbala u Evropi danas je izbacila Mančester siti iz Lige prvaka za naredne dvije sezone. 

Kao razlog je navedeno da su "Građani" prekršili pravila finansijskog fer-pleja, tako što su lažno prikazivali zaradu od sponzora.

Istraga protiv aktuelnog prvaka Engleske je otvorena nakon što su u javnost procurili dokumenti koje je objavio njemački "Spiegel", a pozivajući se na "Football Leakes".

Naime, tada su objavljene prepiske koje ukazuju da je vlasnik Sitija, šeik Mansur bin Zajed najvećim dijelom sam uplatio novac umjesto sponzora "Etihada". 

Težak udarac za ekipu s Etihada. Agencije

Radi se o iznosu od 67,5 miliona funti. Neki od mailova pokazali su da je samo osam miliona od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015./2016. uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba, koji je i vlasnik kompanije "Abu Dabi United Group".

Siti je pokušavao da dokaže da je taj "ukradeni materijal koji je dospio u javnost" istrgnut iz konteksta.

Engleski tim se nakon odluke UEFA-e oglasio saopćenjem.

- Razočarani smo, ali ne i iznenađeni današnjom odlukom UEFA-e. Klub je od početka naglašavao da je potrebno da istragu provede nezavisno tijelo. U decembru 2018. godine glavni istražitelj UEFA-e je javno govorio o tome kakav će ishod ove istrage biti, prije nego što je sama istraga i počela. Sve što se kasnije dešavalo samo je ukazivalo na konačan ishod istrage. Klub je podnio zvaničnu žalbu Disciplinskoj komisiji UEFA-e. Ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kome je UEFA donijela odluku. Sada, kada je sve završeno, klub će sačekati zvaničnu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je prije moguće - navodi se u saopćenju Sitija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.