TURSKA

Britanski mediji otkrili: Gdje je danas čovjek koji je pucao na papu prije 39 godina

Skromni život u predgrađu

Papa preživio napad. Daily Mirror

Avaz.ba

15.2.2020

Britanski mediji donose ekskluzivnu priču u kojoj su pronašli čovjeka koji je 1981. godine pucao na papu. Ivan Pavao II bio je meta Mehmeta Alija Akče (Agca), koji je na njega pucao iz pištolja.

Danas je, čini se, Akča sasvim drugi čovjek, 39 godina kasnije. Živi u Istanbulu i svi kažu da je miran i povučen čovjek koji brine o psima lutalicama i mačkama. Mehmeta Alija Akča je pitao žali li zbog napada 1981. koji je šokirao svijet. 

- To je bila sudbina. I sudbina je da je on preživio. Jako mi je drago što ga nisam ubio. Papa mi je postao kao brat. Kad je umro 2005. godine, osjećao sam se kao da je umro moj brat ili najbolji prijatelj - kaže Akča za "Daily Mirror".


Akča: Vodi drugi život. Daily Mirror

Mali stan

Turčin koji je poznat u cijelom svijetu po pokušaju ubistva pape danas ima 62 godine, živi u malom stanu u predgrađu Istanabula. Nakon godina provedenih u zatvoru, odrekao se svoje nasilne prošlosti, a komšije o njemu govore jako lijepo.

- Mislim na to kako sam pucao na papu većinu dan... Ne svaki dan, već većinu. Sada sam dobar čovjek. Nastojim pravilno živjeti svoj život. Kad sam ga upucao, imao sam 23 godine. Bio sam mlad i bio sam ono što ne znam opisati, ali sjećam se kako sam se osjećao kada sam pucao - rekao je britanskim novinarima.

Ono što je Britance posebno zaintrigiralo je da im je ispričao priču da mu je djevojka bila iz Engleske i da je s njom bio u vezi pet mjeseci prije napada na papu.



Prošlo 39 godina. Daily Mirror

Lažno ime

- Upoznao sam je u Tunisu u decembru 1980. godine. Ime joj je bilo Edit (Edith). Upoznali smo se u hotelu. Putovao sam s lažnim pasošem, a ona me poznavala kao Faruka. Već sam znao da ću pokušati ubiti papu, ali nisam joj rekao. Radila je u velikoj londonskoj robnoj kući. Bila je jako lijepa i lijepo smo se provodili. Bila je šest ili sedam godina starija od mene, ali nije znala da njen dečko već planira ubiti papu - objasnio je Turčin.

Akča još nije spreman govoriti detaljno o napadu na papu. Čini se da će neke stvari vječno ostati tajna. Nakon pola života iza rešetaka, sada je transformiran, ali još nerado tačno govori o tome kako je nastala misija i ko ju je finansirao. Tek je potvrdio da je to Sovjetski savez.

- Oni su atentat napravili, oni su ga željeli mrtvog - rekao je Akča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.