STAVOVI

Borel: EU treba biti spremna intervenirati u međunarodnim krizama

Evropa mora razviti apetit za moć

Jozep Borel. AFP

Avaz.ba

16.2.2020

Države EU treba da su spremne intervenirati u međunarodnim krizama ili riskiraju paralizu svoje vanjske politike, rekao je danas visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Jozep Borel (Josep Borell).

- Evropa mora razviti apetit za moć. Mi trebamo biti u stanju da djelujemo, a ne da svaki dan komentiramo ili izražavamo zabrinutost - rekao je Borel na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu, dodajući da riječ "moć" ne implicira vojnu silu.

EU sa svojom ekonomskom moći može promovrati "mekanu silu", ali je njen utjecaj u svijetu u opadanju, djelimično jer je politika predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) o "Americi na prvom mjestu" potkopala evropske prioritete.


Jozep Borel. AFP

Trampova odluka da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, kao i sporazuma o klimatskim promjenama iz Pariza, njegovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela prije konačnog mirovnog sporazuma i njegova kritika NATO-a u suprotnosti su sa stavovima Evrope.

EU je i dalje podijeljena oko toga kako da reagira na mirovni prijedlog Trampa za Palestince i Izrael.

EU je najveći svjetski trgovinski blok, ali često ne uspijeva govoriti jednim glasom po pitanju vanjske politike jer je potreban konsenzus članica. Države EU podijeljene su po različitim pitanjima od Libije do Venecuele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.