EPIDEMIJA

Kina dezinficira novčanice u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa

Banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse

Kina dezinficira novac. Shutterstock

Avaz.ba

16.2.2020

Kineske vlasti dezinficiraju novčanice i izoliraju korištene primjerke u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.

Kako prenosi "Guardian", banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopćila Centralna banka Kine, nakon "tretmana", novčanice se puštaju natrag u opticaj.


U Vuhan dostavljene nove novčanice. The Daily Beast

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Vuhan je dostavljeno oko četiri milijarde novih "neinficiranih" novčanica. 

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast održavanja javne higijene, i to kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.


Najveći karantin u historiji

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Vuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u historiji čovječanstva.

Uredi su snabdjeveni antiseptičnim maramicama i tekućinama, a pojedine kompanije za prijevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.