EPIDEMIJA Izoliraju korištene primjerke

Kina dezinficira novčanice u pokušaju zaustavljanja širenja koronavirusa

Banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse

Avaz.ba
16.02.2020 15:55

Kina dezinficira novac

Foto: Shutterstock

Kineske vlasti dezinficiraju novčanice i izoliraju korištene primjerke u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, koji je do sada ubio više od 1.500 osoba.

Kako prenosi "Guardian", banke koriste ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature kako bi uništile moguće viruse na novčanicama valute juan. Nakon dezinfekcije, novčanice se stavljaju u izolaciju u trajanju do 14 dana, zavisno od lokacije i regije.

Kako je saopćila Centralna banka Kine, nakon "tretmana", novčanice se puštaju natrag u opticaj.

  • U Vuhan dostavljene nove novčanice
    U Vuhan dostavljene nove novčanice Foto: The Daily Beast

Kako bi se to desilo, Centralna banka je naredila da se novčanice postepeno povuku, a da se građanima umjesto njih izdaju nove. Kako se navodi, u Vuhan je dostavljeno oko četiri milijarde novih "neinficiranih" novčanica. 

Koronavirus koji je do sada samo u Kini zarazio više od 66.000 osoba uzrokovao je nagli porast održavanja javne higijene, i to kroz dezinfekciju i smanjenje fizičkog kontakta među ljudima.

Najveći karantin u historiji

Apoteke širom zemlje rasprodale su sredstva za čišćenje i hirurške maske samo nekoliko dana nakon što je grad Vuhan krajem januara stavljen u najveći karantin u historiji čovječanstva.

Uredi su snabdjeveni antiseptičnim maramicama i tekućinama, a pojedine kompanije za prijevoz putnika svaki dan čiste svoje automobile u nadi da će tako usporiti širenje koronavirusa.

NA VRH