ZBOG KORONAVIRUSA

Skoro pola kineske populacije: Pod restrikcijama živi 780 miliona ljudi

Od karantina do ograničenja broja osoba koje mogu doći i otići iz kvartova

Patrole u zaštitnim maskama. AFP

Avaz.ba

17.2.2020

Skoro polovina populacije Kine, gotovo 780 miliona ljudi, živi pod nekim oblikom restrikcije od putovanja, dok vlasti i dalje pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa.

Prema analizi koju je uradio CNN, putne restrikcije na različitim nivoima još se primjenjuju u raznim provincijama širom kontinentalne Kine, uključujući Hubei, Ljaoning, Peking i Šangaj, koja se odnose na više od 780 miliona ljudi. Ova ograničenja uključuju sve, od karantina do ograničenja broja osoba koje mogu doći i otići iz kvartova.

Neke od najstrožijih mjera mogu se naći u četiri grada provincije Hubei, epicentru epidemije. Gradovi Vuhan, Huangang, Šijan i Žiogan potpuno su zapečatili sve stambene komplekse i zajednice. Zabranjena je i upotreba nebitnih vozila na lokalnim cestama. Stanovnici svakog grada svakodnevno dobivaju potrepštine jer im nije dopušteno da napuštaju svoje domove. 

Koronavirus zarazio je najmanje 70.548 ljudi i ubio najmanje 1.770 osoba u kontinentalnoj Kini do 16. februara, prema kineskoj Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.