NOGOMET

Spektakl u Ligi prvaka: Nasljednici Mesija i Ronalda bore se za četvrtfinale

Mogu li Mbape i Haland biti sljedeći dvojac koji će dominirati nogometom

Mbape: Impresivan učinak. AFP

Piše: A. Č. / Avaz.ba

18.2.2020

Prošlo je i Valentinovo, a baš nekad oko tog datuma tradicionalno se nastavlja Liga evropskih prvaka. Nakon više od dva mjeseca pauze koju je teško prebroditi prateći samo nacionalna prvenstva poput vjesnika proljeća ljubitelji fudbala širom Evrope dočekaju onaj prvi utorak u sedmici kada se vraća najelitnije evropsko takmičenje.

Ovaj utorak rezerviran je za ekstra zanimljiva dva meča u osmini finala (početak u 21 sat). Na Vanda Metropolitanu španski Atletiko Madrid pokušat će pomrsiti račune aktuelnom prvaku Evrope, engleskom Liverpulu, dok će na Signal Iduna parku, nekadašnjem i čuvenom Vestfalenu 85 hiljada grla pokušati dati vjetar u leđa njemačkoj Borusiji Dortmund protiv superjakog francuskog prvaka Pari Sen Žermena. 

Rušenje rekorda

Bit će to ujedno duel najveće mlade zvijezde današnjice Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) iz PSG-a i najveće zvijezde u usponu, još uvijek tinejdžera Brauta Erlinga Halanda (Haaland) iz Borusije.

Kako se Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Lionel Mesi (Messi) približavaju kraju karijere, najveće pitanje je mogu li Mbape i Haland biti sljedeći dvojac koji će dominirati nogometom?

Haland je stigao prošlog mjeseca u Dortmund, a onda je počeo rušiti rekorde. Četiri utakmice bile su mu dovoljne da opravda 20 miliona eura, koliko je Borusija platila austrijskom Salcburgu. Norvežanin je postao prvi igrač koji je postigao het-trik na svom debiju u Bundesligi.

Nakon što je u 22 utakmice za Salcburg dao 28 golova, uključujući osam u ovosezonskoj grupnoj fazi Lige prvaka, Haland je nastavio tresti mreže i u Njemačkoj. Debitovao je sredinom januara, a njegova efikasna završnica donijela je tri gola u 20 minuta za pobjedu od 5:3.

Atletiko dočekuje ekipu Liverpula. Graphic News

Tinejdžera je pohvalio sportski direktor Dortmunda Mihael Cork (Michael Zorc), ali mu je Haland mirno odgovorio:

- Doveli ste me da postižem golove.

Dao je svoj osmi gol u četiri utakmice u porazu u Kupu protiv Verdera, a opet je zabio u petak Ajntrahtu. Devet golova u šest utakmica zaista je impresivan učinak.

- Kad je mladi igrač hiperaktivan, a svi govore koliko je dobar, onda može biti teška osoba - rekao je golman Roman Burki (Buerki) i nastavio:

- Ali on je stvarno kul momak, vrlo profesionalan. Ja sam jedan od prvih na treningu, ali on je uvijek tu prije mene.

Interesantno, Haland vidi Mbapea kao uzor.

- Kada sam bio u Salcburgu, počeo sam zabijati golove, ali gledajući kako Kilijan trese mreže shvatio sam da je moguće dostići višu razinu - rekao je Haaland za Bundesliga.com. 

Zapanjujući uspjesi

Za igrača koji u decembru puni 21 godinu, Mbapeovi uspjesi su zapanjujući. Pobjednik Svjetskog prvenstva već je osvojio tri titule prvaka Francuske s dva različita tima. Njegovih 19 golova u Ligi prvaka rekord je za igrača prije 21. rođendana.

Drugi najmlađi igrač koji je postigao gol u finalu Svjetskog kupa nakon legendarnog Brazilca Pelea već prije 19. godine postao je drugi najskuplji igrač u historiji nogometa kad ga je PSG doveo iz Monaka po ukupnoj prijavljenoj naknadi od 180 miliona eura. Najbolji je strijelac PSG-a ove sezone sa 24 gola.

No, pokazao je ogorčenje prema potezu trenera PSG-a Thomasa Tuhela (Tuchel) kada je zamijenjen u nedavnoj prvenstvenoj pobjedi od 5:0 nad Monpeljeom.

- Ako igrač izađe i ljuti se na trenera, to je njegova greška. Međutim, da kažem da je razmaženo dijete, ne prihvatam to, jer je vrlo predan, fantastičan igrač - rekao je sportski direktor PSG-a Leonardo.

Nakon tri godine neuspjeha u Ligi prvaka, PSG žarko želi povrat ulaganja u brazilskog napadača Nejmara (Neymar) i Mbapea.

Atletiko nije kao prije

Atletiko Madrid za prolazak u četvrtfinale Lige prvaka morat će odigrati utakmicu kakva nije još viđena ove sezone. Današnji Atletiko više nije onaj koji je poznat po svojoj savršenoj odbrani i nepopustljivoj radnoj etici. 

- Sada nemamo iste karakteristike. Kao što napadamo drugačije, također se drugačije branimo – kazao je trener Atletika Dijego Simeone (Diego).

Zanimljivo je, međutim, da su izgubili samo jednom u 21 utakmici Lige prvaka pred vlastitim navijačima.  Ipak, svaka logika ukazuje da je Liverpul izraziti favorit, pogotovo s obzirom na to da će domaćin vjerovatno biti bez Dijega Koste (Coste) i Žoaa Feliksa (Joao Felix), a i Alvaro Morata također je upitan.

Prema kladionici "Mozzart", kvota na pobjedu Atletika je 3.35, a Liverpula 2.30.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.