VAŠINGTON Računa na "super utorak"

Upada Blumberg: Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu uključuje se u utrku za predsjednika SAD

Bivši gradonačelnik Njujorka kasno je ušao u kampanju

Avaz.ba
18.02.2020 17:55

Majkl Blumberg

Foto: Agencije

Američki milijarder Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) učestvovat će sutra u svojoj prvoj televizijskoj debati u kampanji, saopćio je njegov tim.

Direktor Blumbergove kampanje Kevin Šiki (Schiki) rekao je da se taj pretendent za predsjedničkog kandidata demokrata žuri da se pridruži drugim pretendentima za demokratsku predsjedničku nominaciju i da objasni zašto je on najbolji kandidat da pobijedi aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i ujedini zemlju.

Deveti najbogatiji čovjek na planeti sa skoro 56 milijardi dolara, Blumberg potresa demokratsku unutarpartijsku utrku za predsjedničkog kandidata.

Bivši gradonačelnik Njujorka kasno je ušao u predsjedničku kampanju.

On nije učestvovao u unutarpartijskim izborima u prvim američkim državama, koje daju malo delegata, i računa da će ući u utrku na "super utorak", 3. marta, kad će glasati 14 država, koje je on već preplavio reklamama.

  • Majkl Blumberg
    Majkl Blumberg Foto: Agencije

Deset televizijskih debata među pretendentima za demokratskog kandidata organizirano je do sada.

Za pravo učestvovanja u debatama Demokratska stranka odredila je, između ostalih, i kriterij u kome se tražio minimalni prag donacija iz izborne baze, a onda je odustala od tog uvjeta, što je otvorilo vrata Blumbergu da učestvuje.

Drugi potencijalni kandidati kritizirali su stranku zbog promjene stava.

- Blumberg, kao i bilo ko drugi, ima pravo da se kandidira za predsjedničke izbore. On nema pravo da kupi predsjednički položaj - napisao je na Twitteru Berni Sanders (Bernie Sanders).

Televizijska debata organizirat će se u srijedu u Las Vegasu, u državi Nevadi, gdje se u subotu održavaju unutarpartijski izbori za kandidata stranke.

Reklamna lavina 78-godišnjeg Blumberga već je imala ogroman utjecaj, on se popeo na treće mjesto među potencijalnim kandidatima demokrata prema prosjeku nacionalnih anketa, koje provodi portal RealClearPolitics.

Komentari

NA VRH