VAŠINGTON

Upada Blumberg: Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu uključuje se u utrku za predsjednika SAD

Bivši gradonačelnik Njujorka kasno je ušao u kampanju

Majkl Blumberg. Agencije

Avaz.ba

18.2.2020

Američki milijarder Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) učestvovat će sutra u svojoj prvoj televizijskoj debati u kampanji, saopćio je njegov tim.

Direktor Blumbergove kampanje Kevin Šiki (Schiki) rekao je da se taj pretendent za predsjedničkog kandidata demokrata žuri da se pridruži drugim pretendentima za demokratsku predsjedničku nominaciju i da objasni zašto je on najbolji kandidat da pobijedi aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i ujedini zemlju.

Deveti najbogatiji čovjek na planeti sa skoro 56 milijardi dolara, Blumberg potresa demokratsku unutarpartijsku utrku za predsjedničkog kandidata.

Bivši gradonačelnik Njujorka kasno je ušao u predsjedničku kampanju.

On nije učestvovao u unutarpartijskim izborima u prvim američkim državama, koje daju malo delegata, i računa da će ući u utrku na "super utorak", 3. marta, kad će glasati 14 država, koje je on već preplavio reklamama.

Majkl Blumberg. Agencije

Deset televizijskih debata među pretendentima za demokratskog kandidata organizirano je do sada.

Za pravo učestvovanja u debatama Demokratska stranka odredila je, između ostalih, i kriterij u kome se tražio minimalni prag donacija iz izborne baze, a onda je odustala od tog uvjeta, što je otvorilo vrata Blumbergu da učestvuje.

Drugi potencijalni kandidati kritizirali su stranku zbog promjene stava.

- Blumberg, kao i bilo ko drugi, ima pravo da se kandidira za predsjedničke izbore. On nema pravo da kupi predsjednički položaj - napisao je na Twitteru Berni Sanders (Bernie Sanders).

Televizijska debata organizirat će se u srijedu u Las Vegasu, u državi Nevadi, gdje se u subotu održavaju unutarpartijski izbori za kandidata stranke.

Reklamna lavina 78-godišnjeg Blumberga već je imala ogroman utjecaj, on se popeo na treće mjesto među potencijalnim kandidatima demokrata prema prosjeku nacionalnih anketa, koje provodi portal RealClearPolitics.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.