TURSKA

Upozorenje Erdoana: Možemo se jedne noći iznenada pojaviti

Turska je obavila "sve vrste priprema" da provede svoje vojne planove

Redžep Tajip Erdoan. AFP

Avaz.ba

19.2.2020

Samo je pitanje vremena kad će Turska pokrenuti vojnu ofanzivu u posljednjem sirijskom pobunjeničkom uporištu u Idlibu, upozorio je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), rekavši da su razgovori s Rusijom daleko od zadovoljavajućih.

- Možemo se jedne noći iznenada pojaviti. Da pojasnim, operacija u Idlibu samo je pitanje vremena – poručio je Erdoan na skupu njegove stranke u parlamentu. 

Ankara i Moskva, koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, nastojale su da ojačaju krhki mirovni sporazum, dogovoren između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Erdoana.

Nedavna eskalacija nakon intenziviranih napada sirijskih vladinih snaga pogoršala je, međutim, situaciju.  


Redžep Tajip Erdoan. AFP

Turska je obavila "sve vrste priprema" da provede svoje vojne planove u Idlibu, kazao je Erdoan.

- Turska neće prepustiti Idlib režimskim snagama i onima koji ih podržavaju – izjavio je turski čelnik, dodavši da je to "konačno upozorenje" sirijskoj vladi da povuče svoje snage s turskih posmatračkih položaja u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini.  

Erdoan je ranije upozoravao da će "napasti sa svih strana" ukoliko se sirijske snage ne povuku s turskih vojnih posmatračkih položaja u Idlibu prije kraja februara.

- Nažalost, nismo uspjeli doći do željenog rezultata u našim razgovorima s Rusijom. Iako se razgovori nastavljaju, istina je da smo daleko od ispunjenja naših zahtjeva za stolom - izjavio je turski predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.