NEVJEROVATNO

Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog interpretacije hrvatske himne

Intonirala je himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, smatra Županović

Lisac: Izvela himnu. Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

19.2.2020

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju inauguraciju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Osim novog predsjednika, najviše pažnje jučer je izazvala muzička diva Josipa Lisac interpretacijom hrvatske himne.

Danas je na adresu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz Opatije poslana krivična prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog "povrede ugleda Republike Hrvatske".

Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, optužio je Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, uprkos njenom osebujnom muzičkom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi.


Prijava koju je Županović podnio. Društvene mreže

Smatra da je, kao osoba kojoj je hrvatski jezik maternji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili muzičkog izričaja.

Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira na to bio on muzički umjetnik ili neko drugi, "nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne".

Predložio je tužilaštvu da reproducira snimak javne intonacije himne s inauguracije, da obave potrebna vještačenja te da podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.