TVRDNJE

"Guardian": Tramp je nudio pomilovanje Asanžu

Navodi o Trampovoj ponudi za pomilovanje pojavili su se uoči zvaničnog početka Asanžove pravne borbe protiv ekstradicije u SAD

Asanž: Uskoro otpočinje opravnu borbu protiv izručenja SAD. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

19.2.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) nudio je pomilovanje Džulijanu Asanžu (Julian Assange) ako bude negirao da je Rusija umiješana u "curenje" mejlova Demokratske stranke, rečeno je sudu u Londonu, a prenosi britanski "Guardian".


Navodi o Trampovoj ponudi za pomilovanje pojavili su se uoči zvaničnog početka Asanžove pravne borbe protiv ekstradicije u SAD.


Asanžov advokat Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgerald) se u Vestminsteru pozvao na dokaz, prema kome je bivši republikanski kongresmen Dejna Rorabaher (Dana Rohrabacher) posjetio osnivača "WikiLeaksa" dok je bio u ambasadi Ekvadora, u avgustu 2017. godine.

Tramp: Nije poznavao kongresmena Rorabahera. Agencije

Riječ je o izjavi Asanžovog advokata Dženifer Robinson (Jennifer) koja je rekla da je Rohrabaher otišao da posjeti Asanža po nalogu predsjednika Trampa i da mu je ponudio pomilovanje kao izlaz, ako kaže da Rusija nije imala ništa sa curenjem mejlova iz Demokratske stranke.


Sudija je na saslušanju u Vestminsteru rekla da je dokaz prihvatljiv.


Portparolka Bijele kuće Stefani Grišam (Stephanie Grisham) je novinarima rekla da predsjednik Tramp jedva da poznaje bivšeg kongresmena Rorabahera.


- On nikada nije govorio s njim o ovoj temi, zapravo, gotovo da ni o čemu ni nije pričao s njim - rekla je ona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.