MASAKR

Krvoproliće u Njemačkoj: Ubijeno devetero ljudi, napadač i još jedna osoba pronađeni mrtvi

Zasad nije jasno je li riječ o terorizmu

Avaz.ba

20.2.2020

Pucnjava u Hanau - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Napadač osumnjičen za ubistvo devet osoba u zapadnom njemačkom gradu Hanauu pronađen je mrtav u svom domu, objavila je policija u četvrtak.

Još jedno tijelo pronađeno je u kući napadača u Hanauu, gradu istočno od Frankfurta gdje su se odvijale pucnjave.

Nema naznaka da su umiješani i drugi osumnjičeni. Jedna od dvije pronađene mrtve osobe vrlo vjerovatno je počinilac - objavila je policija na Twitteru.

Ukupno je 11 mrtvih - 9 žrtava, napadač i jedna osoba čije je tijelo pronađeno uz napadača.

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubistvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u automobilu, ali motiv napada nije jasan. 

Masakr se dogodio 22 sata u najmanje dva oružana incidenta u gradu Hanauu u Njemačkoj, javlja ''Bild''. Vlasti su potvrdile da je u vatrenom obračunu povrijeđeno najmanje petero ljudi.

Prema navodima lokalnih medija, zločin se dogodio u dva šiša bara, a neki su objavili i da se pucalo na centralnom trgu u dijelu grada poznatom kao Keselštadt. 

Navodno je prvo napadnut nargila bar "Midnight" u centru grada Hanaua, gdje su upucane tri osobe. Počinilac je potom otišao do Keselštadta i ušao u drugi šiša bar, "Arena Bar & Caffe", gdje je ubio pet osoba.

Kasnije je još jedna osoba umrla od zadobivenih povreda.

Prividena jedna osoba. AFP

''Bild'' piše kako je napadač njemački državljanin, da su u njegovom automobilu pronađeni časopisi o municiji i pištoljima te da je imao dozvolu za oružje za lov.

Svjedoci navode kako su čuli na desetke pucnjeva.  

Na mjesto zločina došao je veći broj policijskih i drugih interventnih vozila, a prema prvim informacijama, jedna osoba je privedena. ''Bild'' javlja da su angažirani i policijski specijalci te da grad nadlijeće helikopter.


Zasad nije jasno je li riječ o terorizmu. Njemačka je posljednjih godina bila meta nekoliko terorističkih napada, uključujući onaj u kojem je ubijeno 12 ljudi u srcu Berlina u decembru 2016.

Prošle sedmice je u velikoj protuterorističkoj istrazi uhapšeno 12 članova ekstremno desne skupine koji su, kako se vjeruje, planirali napade na džamije.

Hanau je grad s oko 100.000 stanovnika, 25 kilometara od Frankfurta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.