HANAU

Cure detalji pokolja u Njemačkoj: Poznato ime ubice, ostavio pismo

Riječ je o osobi koja je očito imala ozbiljnih mentalnih smetnji

S lica mjesta. AFP

Avaz.ba

20.2.2020

Dnevni list ''Bild'' objavio je da je masakr u gradu Hanauu u Njemačkoj počinio Tobias R. On je, prema dosadašnjim informacijama, pozvonio na ulazna vrata šiša barova te otvorio vatru prema gostima, ne birajući žrtve. Među njima je, prema pisanju ''Bilda'', više Kurda. 

Ubica je iza sebe ostavio pismo i video. U pismu navodi da je potrebno pobiti određene skupine ljudi, iz čega se može zaključiti da je riječ o još jednom napadu čiji su motivi desno ekstremistički.

Kako navode njemački mediji, pismo koje je ubica ostavio iza sebe pokazuje da je riječ o osobi koja je očito imala ozbiljnih mentalnih smetnji jer je tekst izuzetno konfuzan.


Napadač je pronađen mrtav u svom stanu. AFP

Policija je navela da je ukupno devet žrtava, nakon što je jedna od ranjenih osoba podlegla povredama.

Napadač je pronađen mrtav u svom stanu, zajedno s još jednom osobom. 

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubistvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u automobilu.

''Bild'' piše kako je napadač njemački državljanin te da su u njegovom automobilu pronađeni streljivo i časopisi o oružju, kao i da je imao dozvolu za oružje za lov.

Devetero ljudi ubijeno je u dva oružana napada na nargila barove u zapadnonjemačkom gradu Hanauu. 

Poruka Amerikancima

Sigurnosne snage Njemačke utvrdile su da je počinilac masakra nekoliko dana prije zločina objavio video na YouTubeu, u kojem je na tečnom engleskom poslao "ličnu poruku svim Amerikancima".

Isječak, koji je jutros još bio vidljiv, snimljen je u privatnom stanu i u njemu muškarac navodi da u "SAD postoje podzemni vojni objekti u kojima se djeca zlostavljaju i ubijaju, gdje se izvode obredi u počast sotoni" te da se "američki građani moraju odmah probuditi i početi boriti protiv takvog stanja".

Istragu o zločinu su preuzele savezne vlasti budući da je ubistvo imalo ksenofobne motive, navodi ''Suddeutsche Zeitung''.

Hanau je grad s 98 hiljada stanovnika, 25 kilometara istočno od Frankfurta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.