EPIDEMIJA

Zbog koronavirusa u Kini zrak čistiji

Istovremeno, proizvodnja čelika pala je na petogodišnji minimum

Zaraženo više od 74.000 stanovnika. Agencije

Avaz.ba

20.2.2020

Epidemija koronavirusa ima pozitivnu ulogu kada je riječ o životnoj sredini jer je emisija ugljendioksida u posljednje dvije sedmice u Kini smanjena za najmanje 100 miliona kubnih tona, navodi finski Centar za istraživanje energije i čistog zraka. 

Brzo širenje novog virusa, koji je u Kini usmrtio više od 2.000 i zarazio 74.000 ljudi, dovelo je do pada potražnje za ugljem i naftom.

Kako je navedeno u istraživanju, čiji su rezultati objavljeni na britanskoj internet-stranici "Karbon brif", u posljednje dvije sedmice dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugalj bila je na četverogodišnjem nivou, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Istovremeno, proizvodnja čelika pala je na petogodišnji minimum.

Kina je najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, ali njena proizvodnja u rafinerijama u centralnoj pokrajini Šandong pala je na najniži nivo od jeseni 2015. godine, navodi se u izvještaju.


Proizvodnja čelika pala na petogodišnji minimum. Agencije

Ekonomska aktivnost u Kini obično se povećava nakon praznika koji slijede nakon kineske Nove godine.

Ali, kineske vlasti su u mnogim dijelovima praznike produžile za sedam dana, nastojeći da spriječe širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

Mjere za suzbijanje širenja virusa dovele su do smanjenja proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima.

Ipak, nakon što se korona smirila, vrlo brzo će se svi u Kini suočiti s pojačanom proizvodnjom, koja će nastojati kompenzirati gubitke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.