EPIDEMIJA Karantin trajao od 3. februara

Posljednji putnici s kruzera "Diamond Princess" danas napuštaju brod

Japanska vlada suočila se s brojnim kritikama zbog odluke da drži ljude na brodu

Avaz.ba

Dva putnika su preminula od posljedica virusa

Foto: Agencije


Posljednji putnici s kruzera "Diamond Princess", čiji su nalazi na test za koronavirus bili negativni, napustit će danas taj brod, pošto je okončan karantin koji je trajao od 3. februara i zbog kojeg su mnogi kritizirali vladu, saopćio je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato.

Na brodu u luci Jokohama zabilježen je najveći broj slučajeva oboljelih od COVID-19 van Kine, koji je u četvrtak uvečer iznosio 634, dok su dva putnika preminula od posljedica koronavirusa.

Japanski ministar rekao je na konferenciji za novinare da će masovno iskrcavanje putnika s broda danas biti završeno i da će više desetina stranih putnika otputovati u svoje države, prenosi AP.

  • Karantin trajao od 3. februara

    Karantin trajao od 3. februara

    Foto: Agencije


On je dodao da Japan razgovara s operatorom broda i matičnim državama članova posade iz inozemstva u vezi s njihovim budućim kretanjima.

Japanska vlada suočila se s brojnim kritikama zbog odluke da drži ljude na brodu u karantinu, imajući u vidu skučen prostor i poteškoće da se bolesni putnici izoliraju od zdravih.

Šest osoba, vladinih radnika u karantinu, oboljelo je od virusa, što je povećalo sumnje u zaštitne mjere koje su korištene.

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, među njima i 14 državljana Srbije.

Više o temi Koronavirus

EPIDEMIJA
Vakcina protiv koronavirusa u aprilu?
EPIDEMIJA
Zbog koronavirusa u Kini zrak čistiji
NA VRH

Podijeli članak na