PRIJEDLOZI

Portugal na korak do usvajanja zakona o eutanaziji

Ukoliko zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta evropska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju

Zastupnici su glasali o prijedlozima zakona. Ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

21.2.2020

Dekriminalizacija eutanazije i potpomognutog samoubistva korak je bliže tome da postane stvarnost u Portugalu nakon što je parlament usvojio u prvom čitanju pet prijedloga zakona o eutanaziji.

Kako prenose agencije, zastupnici su glasali o prijedlozima zakona koje je predložilo pet političkih stranaka, uključujući vladajuće socijaliste, kako bi se legalizirala ta praksa u određenim slučajevima i prema strogim pravilima.

Ovaj potez je naišao na odobravanje mnogih, međutim, ti stavovi se suprotstavljaju stavovima vjerskih grupa i konzervativaca.

Tekst koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka, a koji određuje "posebne uvjete za nekažnjivu eutanaziju", usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv i 10 suzdržanih u parlamentu koji ima 230 mjesta.

- Ovo je historijski dan. Veliki dan za demokratiju - rekla je Katarina Martins (Catarina), liderica Lijevog bloka, ubrzo nakon što su prebrojani glasovi.

Ukoliko zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta evropska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju, nakon Nizozemske i Belgije 2002. i Luksemburga 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.