BRISEL Prijedlog bez podrške

Samit EU o budžetu doživio fijasko: Nema dogovora, uskoro novi sastanak

Kao mogući datum novog samita spominje se već 5. mart

Avaz.ba
21.02.2020 20:40

Novi sastanak 5. marta

Foto: AFP

Samit o usvajanju višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO), odnosno budžeta Evropske unije, propao je. Ni najnoviji prijedlog da sedmogodišnji budžet EU bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio podršku čelnika u Briselu.

- Trebamo još vremena - rekao je Čarls Mičel (Charles Michel), predsjednik Evropskog vijeća.

Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska ostale su pri štedljivom stavu da budžet treba biti manji od predloženog, dok su istovremeno pri čvrstom stavu ostali i Prijatelji ambiciozne Evrope, koji su zagovarali da on bude veći. Njemačka je sklonija prvoj grupi, dok Francuska želi nešto više novca za poljoprivredu, a uz rastrošnije je i Italija. 

Mičel je rekao kako je sve i dalje otvoreno, svi su prijedlozi na stolu. 

- Uvjeren sam u uspjeh. Mislim da je, ako nastavimo otvoren dijalog s uvažavanjem, moguće postići dogovor - rekao je Mičel.

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) istaknula je kako činjenica da su lideri u ova dva dana pokušali pronaći dogovor pokazuje njihovu "predanost" pronalasku kompromisa. 

- Nismo došli na taj nivo, ali smo na dobrom putu - rekla je Fon der Lejen. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka kako se mora bolje specificirati odluka o povezanosti vladavine prava s budžetom. 

- To je važan uvjet i Njemačka se smatra obavezanom tim uvjetom - rekla je Merkel.

Riječ je o prijedlogu da se količina sredstava koja se mogu povući iz fondova veže uz stanje vladavine prava u svakoj zemlji članici. Komisija će ove godine prvi put objaviti stanje vladavine prava u svim članicama. Inicijalno, ova je mjera zamišljena kao sredstvo pritiska na Poljsku i Mađarsku, koje su trenutno u procesu članka 7, kojim se predviđa i mogućnost oduzimanja prava glasa članici koja ne poštuje vladavinu prava.

  • Makron: Francuska nije prihvatila loš dogovor
    Makron: Francuska nije prihvatila loš dogovor Foto: AFP

Kao mogući datum novog samita spominje se već 5. mart. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je novinarima kako "nije pošteno da siromašne države po udjelu BDP-a na stanovnika plaćaju više nego bogate". 

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) bio je po običaju vrlo otvoren.

- Francuska nije prihvatila loš dogovor nauštrb zajedničke poljoprivredne politike. Ako se ne postigne dogovor, ovaj će stari vrijediti i dalje - rekao je Makron.

Indirektna migrantska politika

Prema prijedlogu Mičela, kohezijska politika mogla bi biti najveći gubitnik novoga budžeta. S druge strane, njegov prijedlog predviđa dvostruko više sredstava za stavku zaštite vanjskih granica EU i odbrane, čime je Unija indirektno zauzela stav oko migrantske politike u budućem periodu.

Šesnaest zemalja okupljenih u grupu Prijatelji kohezije, među kojima je i Hrvatska, nije zadovoljno prijedlogom kojim se osjetno smanjuju sredstva fondova EU pa će tražiti ustupke kojima bi trebali amortizirati gubitke. S druge strane, tzv. neto uplatiteljice insistirat će na manjem postotku bruto nacionalnog dohotka u budžetu, a u tome bi ključnu ulogu mogao imati rabat, koji je poslužio kao kompromisno rješenje.

NA VRH