ODLUKE

Sjedinje Države i talibani sporazum potpisuju 29. februara

Sporazum bi mogao predstavljati šansu za mir i povlačenje hiljadu američkih vojnika koji se nalaze u zemlji

Redukcija nasilja počela u ponoć. Agencije

Avaz.ba

22.2.2020

Sjedinjene Američke Države i talibani potpisat će sporazum 29. februara, po završetku sedmodnevne "redukcije nasilja" u Afganistanu, objavili su američki i talibanski dužnosnici.

Sporazum bi mogao predstavljati šansu za mir i povlačenje hiljadu američkih vojnika koji se nalaze u zemlji otkad su 2001. snage predvođene SAD-om zbacile talibane s vlasti.

Prethodni pokušaji pregovaranja mirovnog sporazuma zaustavljeni su zbog napada talibana na međunarodne snage. Posljednji se na američku vojnu bazu dogodio u prosincu.

Redukcija nasilja koju će nadzirati afganistanske i međunarodne snage te talibani započela je sinoć u ponoć.

U pisanim uputama talibana, koje su proslijeđene i novinarima, svim borcima se zabranjuje kretanje u područjima koja kontroliraju afganistanska vlada i međunarodne snage.


NATO pozdravio odluku. Agencije

Inače, sporazum u Dohi potpisat će predstavnici talibana i američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji vodi pregovarački tim SAD, rekao je novinarima visoki dužnosnik "State Departmenta". 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump), koji je obećao zaustaviti "beskrajne ratove" u pokušaju osvajanja novog mandata u novembru, dugo pokušava povući američke vojnike iz zemlje.

U Afganistanu se nalazi 16.000 vojnika NATO-a. NATO je pozdravio najavu i dogovor o redukciji nasilja opisao ključnim testom spremnosti talibana da doprinesu miru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.