DRAMATIČNO Poplave, oluje, požari...

Upozorenja stručnjaka: Klimatske promjene donijet će recesiju kakvu dosad nismo vidjeli

Tržišta se nedovoljno obračunavaju s učestalim ekstremnim vremenskim prilikama

Avaz.ba / Net.hr

Stručnjaci upozorili na očigledne klimatske promjene

Foto: Ilustracija


Dok klimatske promjene i sve nepogode koje one sa sobom nose i dalje poriče i sam predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump), američki stručnjaci s kalifornijskog Univerziteta imaju loše vijesti za sve. 

Prema njihovom novom istraživanju, klimatske promjene donijet će svijetu ekonomsku recesiju kakvu još nismo vidjeli, piše Independent. Istraživanje naziva “Energy Finance Must Account for Extreme Weather Risk ” objavljeno je u izdanju “Nature Energy”.

Tržišta se nedovoljno obračunavaju s učestalim ekstremnim vremenskim prilikama koje donose smrtonosne toplotne valove, jake oluje, požare i poplave. Očito tržišta nisu spremna za to, a upravo to povećava mogućnost iznenadne korekcije u slučaju ozbiljnih problema.

- Ako tržište ne obavi bolji posao u slučaju klimatskih promjena, mogli bismo imati recesiju kakvu nikada prije nismo vidjeli - rekao je Pol Grifin (Paul Griffin), profesor računovodstva sa škole menadžmenta u sklopu Univerziteta u Kaliforniji.

  • Utjecaj i na privredni i ekonomski rast

    Utjecaj i na privredni i ekonomski rast

    Foto: Ilustracija


Ovo istraživanje otkrilo je da postoji ogroman broj “neocijenjenih rizika” na energetskom tržištu, što predstavlja nepoštivanje faktora koji bi mogli značajno utjecati na budućnost poslovanja u svijetu. Što se tiče SAD, prerada nafte u Zaljevu izloženija je olujama i porastu nivoa mora, dok su ostale rafinerije nafte na sjeveru Kalifornije izložene obalnim poplava.

Profesor Grifin kaže da trenutno energetske firme nose velik dio tog rizika i da tržište mora bolje procijeniti rizik i uložiti u cijene vrijednosnih papira. 

Osim toga, istraživanje je došlo do zaključka da ekstremno visoke temperature, poput onih u Evropi i SAD u ljeto 2019., imaju niz ekonomskih učinaka. Takvi toplotni valovi mogu biti smrtonosni te mogu narušiti poljoprivredu, kao i naštetiti ljudskom zdravlju te zaustaviti ekonomski rast.

Također, Grifin kaže da je “gubitak imovine” u kontekstu privatnih osoba ono što puni medijske stupce, ali da je pitanje kako se firme snalaze u svemu tome. On smatra da bi klimatkse prijetnje firmama mogle poremetiti cijeli ekonomski sistem. Klima je promjenjiva pa profesor smatra da je gubitak posla zbog uništene imovine također rizik u poslovanju 21. stoljeća.

Više o temi Klimatske promjene

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na