PREDIZBORI

Berni Sanders uvjerljivo pobijedio u Nevadi

Pobio argument umjerene struje unutar Demokratske stranke da neće moći premostiti jaz između progresivaca i centrista

Berni Sanders. AFP

Avaz.ba

23.2.2020

Senator Berni Sanders (Bernie) odnio je u subotu uvjerljivu pobjedu na predizborima u Nevadi čime je učvrstio status favorita za predsjedničkog kandidata demokrata koji će se u novembru suočiti sa sadašnjim šefom Bijele kuće Donaldom Trampom (Trump). 

Njegova pobjeda, prenosi svjetski mediji, predstavlja značajan uspjeh u državi koja je svojevrsni pokazatelj trenda te također pokazuje da je Sanders sposoban proširiti svoju koaliciju izvan uskih granica ljevičarskog bloka glasača. 

Time je ovaj put pobio argument umjerene struje unutar Demokratske stranke da neće moći premostiti jaz između progresivaca i centrista.



Skup na kojem je govorio Sanders. AFP

Prema službenim podacima, taj 78-godišnji senator iz redova progresivaca uvjerljivo vodi s 46 posto osvojenih glasova, bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je na drugom mjestu s 19 posto osvojenih glasova.

Sanders nije oklijevao proglasiti pobjedu, poručivši da će njegova "multigeneracijska i multirasna koalicija" koja je osvojila Nevadu "pomesti cijelu zemlju".

Čini se da su njegove politike poput univerzalne zdravstvene zaštite, većih poreza za bogate i korporacije te podizanja zakonske minimalne plaće naišle na odobravanje miliona Amerikanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.