LONDON Presedan za slobodu štampe

Počinje saslušanje o izručenju Asanža Sjedinjenim Američkim Državama

Ukoliko sud bude saglasan da on bude izručen, završnu riječ imat će britanska vlada

I. K. /Avaz.ba
24.02.2020 07:24

Džulijan Asanž

Foto: Agencije

Predstavnici američke vlade i osnivač "WikiLeaksa" Džulijan Asanž (Julian Assange) suočit će se danas na sudu u Londonu, i to deset godina nakon što je "WikiLeaks" objavio mnogobrojne tajne američke vojne dokumente.

Saslušanje o izručenju počet će izjašnjavanjem advokata Sjedinjenih Američkih Država, koje sumnjiče Asanža za špijunažu, a za šta mu prijeti 175 godina zatvora, prenose svjetski mediji. 

  • Presedan za slobodu štampe
    Presedan za slobodu štampe Foto: Agencije

Tužilaštvo SAD ga tereti za dogovor s pripadnikom vojne obavještajne službe koji je hakirao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu.

Time je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući "Amnesty International" i "Reportere bez granica", kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžova odbrana insistira na tome da su američke optužbe politički motivirane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine administracija Donalda Trampa (Trump) ponudila pomilovanje ukoliko kaže da Rusija nije bila umiješana u curenje poruka Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko sud bude saglasan da Asanž bude izručen, završnu riječ imat će britanska vlada.

Komentari

NA VRH