SVIJET

Izrael se priprema za treće izbore u godini

Građani, umorni od glasanja, nisu entuzijastični glede izbora zakazanih za 2. mart, a neki ne isključuju ni četvrte izbore do kraja godine

Izrael suočen s političkim zastojem. Agencije

I. K. /Avaz.ba

24.2.2020

Izrael se priprema za treće izbore u manje od godinu kako bi se konačno izašlo iz slijepe ulice i formirala nova vlada, ali ankete pokazuju još jednu vrlo tijesnu utrku uprkos krivičnim prijavama protiv premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua).

Beni Ganc (Benny Gantz) iz centrističkog saveza Plavih i bijelih i vršilac dužnosti premijera Benjamin Netanjahu iz desničarskog Likuda međusobno se optužuju za neuspjelo sastavljanje vlade.

Izrael je suočen s političkim zastojem koji ne mogu riješiti ni Netanjahu niti Ganc. Oni već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu nacionalnog jedinstva, prvi put nakon izbora u aprilu, a drugi nakon septembarskih izbora.


Neki ne isključuju ni četvrte izbore do kraja godine. Agencije

Izraelci, umorni od glasanja, nisu entuzijastični glede izbora zakazanih za 2. mart, a neki ne isključuju ni četvrte izbore do kraja godine.

No, od izbora u septembru došlo je do novog razvoja događaja - podizanja optužnice protiv Netanjahua, premijera s najdužim stažom u Izraelu. On je krajem januara formalno optužen za korupciju, nakon što je ranije povukao svoj zahtjev za parlamentarnim imunitetom.

Inače, protiv Netanjahua su podignute tri optužnice. Suđenje počinje 17. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.