EPIDEMIJA

U Italiji umrla četvrta osoba od koronavirusa

U svijetu je ovim virusom zaraženo skoro 80.000 osoba

Ukupan broj smrti od smrtonosnog virusa narastao je na 2.619 slučajeva. Agencije

I. K. / Avaz.ba

24.2.2020

Kina je danas izvijestila o 150 novih smrtnih slučajeva u epidemiji koronavirusa, što je novi dnevni rekord otkad se u decembru prošle godine virus pojavio. Također je objavljeno da je još 409 ljudi zaraženo.

Od tog broja, 149 umrlih i 398 zaraženih osoba zabilježeno u pokrajini Hubei, žarištu epidemije, navele su kineske vlasti, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 77.152, a ukupan broj smrti na 2.592. 

Ukupni broj smrti od smrtonosnog virusa narastao je na 2.619 slučajeva globalno. Širom svijeta je više od 79.000 slučajeva zaraze i 27 smrti izvan kopnene Kine.


U Italiji zaražene 152 osobe

U Italiji je danas umrla četvrta osoba od koronavirusa. Riječ je o 84-godišnjem muškarcu, koji je umro u bolnici u Bergamu. Zasad nije poznato je li bolovao još od kakve bolesti.

Tamo su zaražene čak 152 osobe, čime je Italija postala treća zemlja po broju zaraženih koronavirusom u svijetu. 

Dijelovi sjevera zemlje zbog toga su u blokadi, a jedanaest gradova je u svojevrsnoj izolaciji. Kako javljaju italijanski mediji, u tim je gradovima izolirano ukupno više od 50 hiljada ljudi. Čuvena katedrala Duomo u Milanu je zatvorena, a ove će sedmice u tom gradu biti zatvorene i škole. Prekinut je karneval u Veneciji, a u tom su gradu zatvoreni i kazalište La Fenice i Bazilika svetog Marka. 


Više od 79.000 zaraženih. Screenschot

Hrvatski gimnazijalci u izolaciji

Pulski gimnazijalci, koji su u subotu boravili u Veneciji na tradicionalnom karnevalu, vratili su se kućama. Njihov direktor je potvrdio da će morati ostati kod kuće.

Prema novim uputama iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusa pa djeca i profesori koji su bili na izletu trebaju ostati dvije sedmice u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.





Krizni štab

U Ministarstvu zdravstva Hrvatske počeo je sastanak Kriznog štaba o prevenciji širenja koronavirusa. 

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su jučer dobili službeni izvještaj ECDC-a o mjerama koje je poduzela talijanska vlada. 

Izdane su nove upute za sve italijanske turiste i građane koji dolaze iz područja u kojima je proglašena epidemija. 

- Nema nikakvih novih elemenata, ali moramo razgovarati i pripremati se za sve scenarije - istakao je Beroš, prenosi HRT.

Četiri osobe preminule. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.