SAD

Veliki požar u rafineriji nafte kod Los Anđelesa

Vlasti još nisu potvrdile uzrok

Uzrok požara još nije poznat. Arhiv

Avaz.ba / Fena

26.2.2020

Vatrogasna brigada okruga Los Anđeles reagirala je na veliki požar u rafineriji nafte koji je privremeno prekinuo saobraćaj na autoputu u utorak navečer u gradu Karsonu. 

KTLA-TV javila je da se ogromni plamenovi vide u rafineriji korporacije "Marathon Petroleum", smještenoj 21 kilometar južno od centra Los Anđelesa. 

Vatrogasna brigada okruga Los Anđeles saopćila je da je vatra izbila u 22:50 sati po lokalnom vremenu. Eksplozija je odjeknula prije nego što se vatra proširila na toranj za hlađenje u rafineriji. Osoblje rafinerije držalo je plamen pod kontrolom kroz „fiksne terenske monitore“, istovremeno održavajući ravnotežu sistema, saopćili su vatrogasni zvaničnici. 

Vlasti su osigurale teren oko rafinerije i nisu navele potrebu evakuiranja mještana, saopćili su zvaničnici. 

"Marathon" je najveća rafinerija na američkoj zapadnoj obali s kapacitetom prerade 363.000 barela sirove nafte dnevno, navodi se na stranici kompanije. 

Rafinerija proizvodi benzin i dizelsko gorivo, kao i ostale naftne derivate. Vlasti nisu mogle odmah potvrditi šta je izazvalo požar. Do sada nije javljeno o povrijeđenima, prenosi Associated Pres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.