MOGUĆE POSLJEDICE Nova zdravstvena kriza prijeti

Koronavirus bi mogao izazvati recesiju u SAD

Ako se američki potrošaći prepadnu

Piše: Avaz.ba / Fena

Moguća recesija

Foto: Arhiv


Najduža ekonomska ekspanzija u američkoj historiji preživjela je veliki trgovački rat s Kinom, katastrofalni cunami u Japanu i veliki pad cijena nafte na međunarodnom tržištu. Brzo širenje koronavirusa predstavlja još jedan ozbiljan test za američku ekonomiji. 

 Nova zdravstvena kriza prijeti da zatamni najsvjetliji dio ekonomije Sjedinjenih Država, a to su američki novčanici. Stabilna potrošnja američkih kupaca jedino je što je Sjedinjene Države držalo izvan recesije u jeku američko-kineskog trgovačkog rata prošle godine. Mnoge fabrike su propale. Poslovna potrošnja se smanjila, ali su Amerikanci ipak nastavili kupovati. Postoji rizik da bi strah od koronavirusa u Sjedinjenim Državama mogao to preokrenuti, nanoseći još jedan udarac trenutno krhkoj svjetskoj ekonomiji i prijeteći recesijom u Americi. 

Nije teško uvidjeti kako izbijanje epidemije koronavirusa, kao u Južnoj Koreji i Italiji, može natjerati Amerikance da se primire, pri čemu će doći do ograničavanja posjeta restoranima, tržnim centrima i aerodromima. Ovakav potencijalni scenarij izazvao je strah kod investitora širom svijeta, zbog čega je došlo do pada vrijednosti dionica u toku sedmice. 

- Američki potrošači predstavljaju tampon-zonu između ekonomije koja raste i one koja ne raste. Ako se američki potrošači prepadnu, a koronavirus će biti pravi test za to, onda će se dogoditi recesija - rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista "Moody's Analyticsa". 

U svjetlu posljednje krize, Zandi je ove sedmice povećao vjerovatnoću recesije u Sjedinjenim Državama tokom prve polovine 2020. godine sa 20 na 40 posto. 

- Ako ovo preraste u pandemiju i ako se proširi po SAD, ne vidim da postoji način da izbjegnemo ekonomsku krizu - rekao je on.

NA VRH

Komentari