PROŠIRENJE

EU će uskoro otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom o članstvu

Ranije se Pariz protivio otvaranju pregovora o članstvu

Pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

28.2.2020

Evropska unija mogla bi otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za nekoliko sedmica, jer su obije zemlje dobro napredovale u pripremama, rekao je danas evropski povjerenik za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Francuska, koja je blokirala otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom u oktobru prošle godine, kazala je ranije ovog mjeseca da bi pregovori s tim zemljama mogli početi ako bi im Evropska komisija u martu dala pozitivnu ocjenu.

Varhelji je kazao da Komisijin izvještaj, koji bi trebao biti objavljen sljedeće sedmice, ohrabruje.

- U obje zemlje postoji ozbiljan napredak. Jako sam ohrabren činjenicom da su te dvije zemlje izabrale ubrzati (svoje pripreme) - rekao je Varhelji nakon sastanka Višegradske grupe s državama zapadnog Balkana u Pragu.

Pariz se protivio otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom.

- Zaista se nadam da ću ovim izvještajem uvjeriti države članice da su one spremne i trebali bismo biti spremni otvoriti pregovore - kazao je Varhelji, dodajući da se "jako nada pokretanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u predstojećim sedmicama".

Pariz se protivio otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, smatrajući da bi prije toga trebalo reformirati pregovarački proces.

Komisija je ovaj mjesec predložila reforme pregovaračkog procesa na tragu francuskog prijedloga iz novembra, koje državama članicama daju veći utjecaj na proces i omogućavaju njegovo lakše zaustavljanje ili prilagodbu te zamrzavanje evropskih sredstava. Pregovori obično traju više godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.