MJERE OPREZA

Švicarska zabranila skupove sa 1.000 i više ljudi

Taj potez bi trebao odgoditi moguće širenje bolesti

Mjere opreza zbog koronavirusa. Arhiv

Avaz.ba / Fena

28.2.2020

Švicarska vlada u petak je objavila zabranu svih javnih i privatnih dešavanja u zemlji koja okupljaju više od 1.000 ljudi, kao mjeru za sprečavanje širenja kroonavirusa. Danas objavljena mjera bit će na snazi najmanje do 15. marta, saopćili su zvaničnici. Među skupovima koji su zabranjeni je i redovni godišnji Međunarodni sajam automobila u Ženevi, koji je trebao biti održan od 5. do 15. marta. 

Organizatori sajma nisu imali nikakvog trenutnog komentara na objavu švicarske vlade. Vlada je saopćila kako je „svjesna da će ta mjera imati značajne posljedice za javni život u Švicarskoj“. Očekuje se, ipak, da taj potez osigura efektivnu zaštitu ljudi u Švicarskoj i javnog zdravstva. 

On bi trebao odgoditi širenje bolesti u Švicarskoj, reducirajući njen momentum, saopćila je vlada. Za dešavanja u kojima učestvuje manje od 1.000 ljudi, organizatori moraju obaviti procjenu rizika u saradnji s kompetentnim kantonalnim vlastima kako bi odlučili da li da se takvo dešavanje održi ili ne, dodaje vlada. Švicarska je javila o 15 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa. Ta zemlja graniči sa sjeverom Italije koja je zabilježila najveći broj slučajeva epidemije koronavirusa u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.