IZVJEŠTAJI

EK pozitivno ocijenila napredak Sjeverne Makedonije i Albanije, šta je sa BiH

U dokumentu se navodi da su Sjeverna Makedonija i Albanija pojačale napore i pokazale dalje opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima

U dokumentu se navodi da su Sjeverna Makedonija i Albanija pojačale napore. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

2.3.2020

Evropska komisija pozitivno je ocijenila napredak Sjeverne Makedonije i Albanije u reformskom procesu te je za obje zemlje ponovila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

U dokumentu stoji da su Sjeverna Makedonija i Albanija pojačale napore i pokazale dalje opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima, prenosi RSE.


- Shodno tome, osnove preporuke Komisije za 2019. za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dalje važe - stoji u dokumentu Evropske komisije, koja još uvijek nije raspravljala o Bosni i Hercegovini, kada su u pitanju evropske integracije.

O Albaniji se ističe da je zemlja pokazala konkretne rezultate u kontinuiranom provođenju reformi. Agencije

U izvještaju Evropske komisije se ističe da je Sjeverna Makedonija pokazala opipljive rezultate u stalnom provođenju reformi vezanih za EU i na dobrosusjedskim odnosima.


- Što se tiče reformi, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima Vijeća EU, a koje obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravomoćne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou - stoji u zaključcima izvještaja.


U posebnom izvještaju o Albaniji se ističe da je zemlja pokazala konkretne rezultate u kontinuiranom provođenju reformi vezanih za EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.