KRIZA

Na nasilje migranata grčki graničari odgovorili suzavcem

Premijer Kirijakos Micotakis poručio je migrantima da ne ulaze u zemlju

Micotakis: Granice Grčke su vanjske granice Evrope. Agencije

I. K. / Avaz.ba

2.3.2020

Tokom posljednjih nekoliko dana došlo je eskalacije nasilja između migranata i grčke policije. Naime, u pokušaju da pređu granicu migranti su na grčke graničare bacali kamenje, flaše, palili vatru... S druge strane migrantima koji su bili spremni na nasilje, piše RT, odgovoreno je suzavcima. 

Iz Grčke za to vrijeme upozoravaju migrante da ne pokušavaju ući ilegalno u zemlju, jer će biti vraćeni. 



Kako je kazao grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kiriakos) njegova zemlja odlučna je u tome da štiti svoje granice.

- Granice Grčke su vanjske granice Evrope. Mi ćemo ih zaštititi. Ne pokušavajte ući u Grčku ilegalno, vratit ćemo vas - poručio je on.

Rekao je i da će sutra, zajedno sa predsjednikom Evropskog vijeća Čarlsom Majklom (Charles Michel), posjetiti Evros, granični prijelaz s Turskom.

- Naše vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo je podići nivo zaštite na granicama na maksimum - izjavio je Micotakis nakon kriznog sastanka vlade, prenose svjetski mediji.


Inače, Grčka je u stanju maksimalne pripravnosti kako bi zaštitila svoje granice od priljeva hiljade migranata. Portparol grčke vlade Stelios Pecas izjavio je jučer kako Turska koordinira i ohrabruje kretanje migranata te da je riječ o prijetnji nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Turska je, podsjetimo, otvorila svoje granice s Evropom, Grčkom i Bugarskom, oslobodivši prolaz hiljadama izbjeglica i migranata. Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.