IZBORI

Sutra "super utorak": Demokrati nastavljaju izbore za protukandidata Trampu

Unutarstranački izbori za delegate do sada su održani u četiri savezne američke države

"Super utorak" trebao bi pružiti dosta jasniju sliku o snazi i šansama kandidata. Agencije

Avaz.ba

2.3.2020

Ko ima najveće izglede da postane predsjednički kandidat američke Demokratske stranke moglo bi biti jasnije nakon sutrašnjih unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država, takozvanog super utorka.

U utrci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump) na izborima 3. novembra ostalo je šest političara - bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), senator iz Vermonta Berni Sanders (Bernie), milijarder Majkl Blumberg (Michael Bloomberg), senatorke iz Masačusetsa i Minesote Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Ejmi Klobučar (Amy Klobuchar) i kongresmenka Talsi Gabard (Tulsi Gabbard).  

Nakon uvjerljive pobjede Bajdena na izborima u Južnoj Karolini u subotu, iz utrke se jučer iznenada povukao bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, koji je važio za jednog od favorita za demokratsku nominaciju.

Demokrati će sutra glasati u 14 saveznih država - Kaliforniji, Juti, Koloradu, Oklahomi, Teksasu, Minesoti, Arkansou, Tenesiju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Virdžiniji, Masačusetsu, Vermontu i Mejnu te američkoj teritoriji Američka Samoa.


Kandidati za protukandidata Trampu. Agencije

Značaj "super utorka" je u tome što se u tih 14 država i jednoj teritoriji bira 1.344 od 3.979 (34 posto) delegata koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, od 13. do 16. jula u Milvokiju, odlučivati o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD.

Unutarstranački izbori za delegate do sada su održani u četiri savezne američke države, Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini, na kojima je birano ukupno 155 delegata.

Prema podacima AP-a, trenutno vodi Sanders s najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slijede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

"Super utorak" trebao bi pružiti dosta jasniju sliku o snazi i šansama kandidata za dobivanje nominacije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.