SVIJET Najavljen jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja virusa

G7: Upotrijebit ćemo sva prikladna sredstva u borbi protiv koronavirusa

Koronavirus predstavlja najveći rizik za svjetsku ekonomiju nakon svjetskih finansijskih kriza

Avaz.ba
03.03.2020 16:05

Najveći rizik za svjetsku ekonomiju nakon svjetskih finansijskih kriza

Foto: AFP

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka grupe G7 danas su najavili da će iskoristiti "sva prikladna politička sredstva" da postignu jak održiv rast i sigurnost protiv rizika širenja koronavirusa, koji izaziva strahove od svjetske recesije. 

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon konferencijskog poziva ministri su rekli da su spremni poduzeti akcije, uključujući fiskalne mjere, ondje gdje su prikladne, dok će centralne banke nastaviti raditi da podrže stabilnost cijena i privredni rast.

Rekli su da su pripravni dalje sarađivati na "pravodobnim i djelotvornim mjerama", ali ipak nisu pozvali vlade da povećaju državnu potrošnju ili da koordinirano smanje kamatne stope.

Koronavirus predstavlja najveći rizik za svjetsku ekonomiju nakon svjetskih finansijskih kriza, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pozivajući vlade i središnje banke da uzvrate udarac kako bi se spriječio pad.

  • Predstavnici članica GT danas zasjedaju
    Predstavnici članica GT danas zasjedaju Foto: AFP

- S obzirom na moguće utjecaje Covida-19 na svjetski rast, ponovo potvrđujemo odlučnost da ćemo iskoristiti sva politička sredstva kako bismo postigli jak održiv rast i sigurnost protiv rizika - stoji u izjavi zemalja G7 - SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana. 

Također su pozdravili predanost Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija da pomognu zemljama članicama u suočavanju s ljudskim i ekonomskim izazovima koje predstavlja Covid-19.

Komentari

NA VRH