IZBORI

Bajden pobijedio u devet saveznih država, Sanders osvojio Kaliforniju

Broj delegata zavisi od broja stanovnika u saveznoj državi, a pobjedniku se nerijetko dodjeljuju svi delegati savezne države

Sanders i Bajden. AFP

Avaz.ba

4.3.2020

Kandidat za predsjednika SAD iz Demokratske partije i bivši potpredsjednik zemlje Džo Bajden (Joe Biden) odnio je pobjedu u devet saveznih država u sklopu stranačkih predizbora. Njegov najveći suparnik Berni Sanders (Bernie) osvojio je ključnu državu Kaliforniju.

Riječ je o predizborima koji su u utorak uključili čak 14 saveznih država, a kako bi se odlučilo kojem će kandidatu biti pružena podrška. Bajden je uvjerljivim pobjedama, uključujući važni Teksas, dobio značajan zamah u predizbornoj kampanji, mada je Sanders osvojio jednu od najvažnijih država.

Bajden je pored Teksasa pobijedio u državama Masačusets, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tenesi, Sjeverna Karolina i Virdžinija. 

Pored Kalifornije, Sanders je dobio podršku u državama Utah, Kolorado i Vermont.

Kraj za Varen i Blumberga. AFP

Bajden i Sanders su najvjerovatniji protukandidati Donaldu Trampu (Trump) na predsjedničkim izborima koji će biti održani u novembru.

Nijedan od ostalih kandidata nije prišao ni blizu pobjedama na jučerašnjim izborima u nekoj od 14 saveznih država. Ovo će biti kraj za Elizabet Varen (Warren), za koju se smatra da će podršku pružiti Sandersu, ali je kraj i za Majkla Blumberga (Michaela Bloomberga), koji je na svoju kampanju potrošio nemalih 500 miliona dolara.

Američki izborni sistem je izuzetno kompliciran. Slično kao u predsjedničkim izborima, kandidat partije se bira ne nužno popularnim glasovima u saveznim državama nego kroz delegate. Broj delegata zavisi od broja stanovnika u saveznoj državi, a pobjedniku se nerijetko dodjeljuju svi delegati savezne države, bez obzira na "snagu" pobjede. Također, može se desiti da se delegati podijele shodno popularnom rezultatu. Delegati se potom sabiraju na federalnom nivou, a za pobjedu je potreban 1.991 delegat.

Upravo je zato jedna Kalifornija važna jer pobjedniku donosi čak 415 delegata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.