SVIJET

Pregovori između Ukrajine i Amerike o plinovodima

Razni zahtjevi

Pregovori o plinovodu. Arhiv

Avaz.ba / Srbijadanas.com

4.3.2020

Kijev pregovara s Vašingtonom kako da se spriječe planovi Moskve o završetku plinovoda "Sjeverni tok 2" jer o tome ovisi energetska sigurnost Ukrajine, izjavio je direktor ukrajinske naftne kompanije „Naftogas” Andrej Koboljev.

Američka sankciona politika je usmjerena protiv izgradnje plinovoda i postala jedan od najvažnijih koraka podrške energetskoj sigurnosti Ukrajine, smatra Koboljev.


Izgradnja "Sjevernog toka 2"

Igra još nije gotova. Rusi pokušavaju osigurati svoje tehničke mogućnosti da bi završili polaganje cijevi za plinovod. 

- Mi sada razmatramo, uključujući i pregovore s američkom stranom, kako da budemo sigurni da će ovaj projekt i konačno biti sahranjen - dodao je on.

Koboljev je još dodao da se ukrajinske vlasti nadaju da će vlada SAD nastaviti svoje napore u ovom pravcu, kako bi se ovo pitanje konačno zatvorilo.

Podsjetimo, krajem prošle godine američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv plinovoda "Sjeverni tok 2" i "Turskog toka".



Zahtjev o obustavi rada

Osim SAD, protiv izgradnje plinovoda se aktivno zalažu Ukrajina i niz drugih evropskih zemalja. Sjedinjene Američke Države zahtijevale su da kompanije koje polažu cijevi za plinovode odmah prestanu s radom. Švicarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtjevima SAD.

Prema riječima portparola kompanije "Nord Stream 2", za završetak izgradnje plinovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cijevi na dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina.

Kako je izjavljivala ruska strana, Rusija može samostalno završiti izgradnju "Sjevernog toka 2".

U utorak je brod "Akademik Čerski" u vlasništvu "Gazproma", koji može pomoći u izgradnji plinovoda "Sjeverni tok 2" iz Šri Lanke zaplovio prema egipatskoj luci Suec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.