EPIDEMIJA

Koronavirus se proširio na 79 zemalja: Vanredno stanje u Kaliforniji

U Vuhanu broj novozaraženih popeo se na 131

U Kaliforniji prvi smrtni slučaj. AFP

Avaz.ba

5.3.2020

U kontinentalnoj Kini zabilježeno je više od 80.400 novih slučaja koronavirusa i više od 3.000 smrtnih slučajeva, najviše u provinciji Hubei.

U svijetu je zabilježeno više od 95.000 oboljelih i više od 3.200 umrlih od koronavirusa. Virus se proširio na 79 zemalja i teritorija.  Jučer su prvi slučajevi zaraze zabilježeni u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji. 

Japanska zapadna prefektura Šiga saopćila je o svojoj prvoj koronavirusnoj infekciji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da će Olimpijada u Japanu početi prema rasporedu u julu. 

Muškarac u 60-ima bio je pozitivan na virus, što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u prefekturi Šiga, rekao je dužnosnik na brifingu za medije.

Potvrđenih koronavirusnih infekcija u Japanu je više od hiljadu od jučer, kada je otkriveno 36 novih slučajeva. To je najveći jednodnevni porast u Japanu gdje je u epidemiji, prema podacima ministarstva zdravstva, umrlo 12 osoba.

Brzo širenje epidemije postavilo je pitanja može li Tokio biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. jula.

Raste broj zaraženih od koronavirusa. AFP

U Kini 160 novozaraženih

U kontinentalnoj Kini jučer je potvrđeno 160 novih slučajeva, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija, a ukupan broj zaraženih je narastao na 80.409.

U Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, broj novozaraženih popeo se na 131 sa 114 dan ranije.

Izvan Hubeija samo je pet novih potvrđenih slučajeva, a broj umrlih od izbijanja u kontinentalnoj Kini u srijedu je dosegao 3.012, što je 31 više u odnosu na prethodni dan. 

Vanredno stanje u Kaliforniji

Guverner Kalifornije Gavin Njusom (Newsom) jučer je proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja. Prethodno su zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi. 

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Vašington, gdje je umrlo 10 osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.