ODLUKE

Blumberg odustao od kandidature za predsjednika SAD: Potrošio 550 miliona dolara

Svakog je dana neuspješni Blumberg trošio nevjerovatnih 5,4 miliona dolara, odnosno 227 hiljada dolara po satu

Blumberg govorio kroz suze. AFP

Avaz.ba

5.3.2020

Nakon što je gotovo u suzama odustao od utrke za američkog predsjednika, tamošnji mediji izračunali su da je milijarder, bivši gradonačelnik Njujorka i medijski tajkun Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) tokom kampanje potrošio čak 550 miliona dolara! 

Rezultat koji je za toliko investiranog novca dobio je poprilično slab - tokom tromjesečne kampanje uspio je zadobiti naklonost svega 44 delegata koji će na konvenciji Demokratske stranke birati predsjedničkog kandidata - svega desetinu onoga što je dosad osvojio njegov demokratski protukandidat Džo Bajden (Joe Biden), kojeg je Blumberg nakon odluke o povlačenju iz utrke - podržao.

To je nagnalo novinare inače njemu nesklonog NY Posta na računicu koja je pokazala da je za svakog osvojenog delegata Blumberg potrošio čak 4,8 miliona dolara. Istom logikom, trebalo bi mu čak devet i po milijardi dolara kako bi osvojio dovoljan broj delegata i suočio se na predsjedničkim izborima s aktuelnim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Svakog je dana neuspješni Blumberg trošio nevjerovatnih 5,4 miliona dolara, odnosno 227 hiljada dolara po satu. Takva potrošnja po satu istovjetna je nešto manje od tri godišnje američke prosječne zarade po kućanstvu, navodi isti izvor.

Blumberg je kampanju naprasno obustavio nakon "Superutorka" koji se smatra odlučujućim za daljnji tok američkog izbornog procesa. Pritom nije skrivao emocije, a u nekoliko navrata morao je stati kako bi se pribrao zbog suza koje su mu počele navirati. Praćen aplauzom okupljenih, rekao je kako je čovjek koji je uvijek ostvario ono što je namjeravao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.