KRIZE

Kurz: Migrante ćemo zaustaviti na zapadnom Balkanu

Tim ljudima je data lažna nada, rekao Kurz

Kurz: Postoji trostruka mreža. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

5.3.2020

Austrijski kancelar Sebastian Kurz istakao je da postoji trostruka sigurnosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu.

- Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku odranije, odlučna u odbrani vanjske granice EU. Mi smo u tijesnom kontaktu s prijateljima na zapadnom Balkanu i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu - rekao je Kurz.

Upozorio je da će, ako EU dozvoli izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

Migranti na putu ka EU. AFP

Najvažnije je sada, prema njegovim riječima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucjene predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

- Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelimično turskim autobusima prevezeni do granice - rekao je on.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.