SAOPĆENJE

Vijeće ministara BiH: Spriječiti nezakoniti ulazak ilegalnih migranata u BiH

Vijeće ministara upoznato s pogoršanjem situacije na globalnom nivou u vezi s ilegalnim migracijama

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH. VMBiH

Avaz.ba

5.3.2020

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju ministra sigurnosti Fahrudina Radončića koja sadrži Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, koju je pripremio Sektor za imigraciju ovog ministarstva, Informaciju o stanju migracija, pregled poduzetih mjera i prijedlog potrebnih mjera, koju je pripremila Granična policija BiH i Informaciju o stanju ilegalnih migracija u BiH, koju je pripremila Služba za poslove sa strancima BiH. 

Informacije sadrže mjere koje će ministar sigurnosti poduzeti radi sprečavanja nezakonitog ulaska ilegalnih migranata na teritoriju BiH s istočne granice, a nakon što je Vijeće ministara upoznato s pogoršanjem situacije na globalnom nivou u vezi s ilegalnim migracijama.

Mjerama se žele stvoriti uvjeti da se Bosna i Hercegovina uspješnije bori protiv nezakonitih migracija da ne bi postala svojevrstan "hot spot" za nezakonite migrante, što prouzrokuje kako humanitarne tako i sigurnosne probleme.



Primljena k znanju informacija ministra sigurnosti. VMBiH

Nema mjesta panici

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Ministarstva civilnih poslova o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim koronavirusom (COVID – 19), koja obuhvata period do 5. marta ove godine.

Dodaje se da se u Bosni Hercegovini kontinuirano provode sve mjere usmjerene na rano otkrivanje eventualno sumnjivih slučajeva radi sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.  

Na sjednici je rečeno da su dva pacijenta zaražena koronavirusom u Republici Srpskoj (Banja Luka), a na terenu se prati epidemiološka situacija te nema mjesta panici.

Ministarstvo civilnih poslova BiH u stalnoj je komunikaciji i koordinira aktivnosti s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva, Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, Ministarstvom sigurnosti, Ministarstvom vanjskihposlova, Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH, te Svjetskom zdravstvenom organizacijom (Kancelarija u BiH).

Još jednom je istaknuto da je neophodno da se stanovništvo pridržava sljedećih preventivnih mjera:

- izbjegavanja bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju;

- osobe koje dolaze s područja zahvaćenih novim virusom korona i koje imaju simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i do 14 dana od povratka, treba da se telefonski jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi blagovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti;

- osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije treba da prilikom kašljanja i kihanja prekrivaju nos i usta jednokratnim maramicama;

- često pranje ruku sapunom i vodom ili vlažnom maramicom na bazi alkohola te 

- izbjegavanje dodirivanja lica neopranim rukama.

Preporučuje se bh. državljanima, kao i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID - 19).

Informacija daje pregled provođenja zdravstvenog nadzora i poduzetih mjera na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH radi sprečavanja nastanka i suzbijanja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom.

Među mjerama koje nadležna tijela u BiH provode u saradnji s Graničnom policijom BiH je i ciljani "ulazni skrining"za putnike koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke.


Građani se trebaju pridržavati preventivnih mjera. VMBiH

Nije usvojena odluka o privremenom finansiranju

Vijeće ministara BiH nije donio Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period april – juni 2020. godine jer nije postignut konsenzus, u skladu s članom 18. stavom 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, a uz obavezu da se u ovom slučaju primjeni član 18. stav 3. ovog zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.