MIGRANTI

UN: Nema pravne osnove da Grčka obustavi prijem zahtjeva za azil

EU prati dešavanja

Prate se dešavanja s migrantima. Arhiv

Avaz.ba / Fena

6.3.2020

Ured visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih naroda saopćio je u petak da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil. Liz Trosel (Throssell), portparol UN-ovog povjerenika za ljudska prava, kazala je novinarima u Ženevi da takav postupak nema nikakvo uporište u međunarodnom pravu. 

- Prema međunarodnom izbjegličkom pravu, obustava postupka traženja azila nema pravnu osnovu - rekla je Trosel. 

Istakla je, također, kako pažljivo prate sva dešavanja na tursko-grčkoj granici u vezi s migrantima. 

Grčki premijer Kiriakos Micotakis izjavio je 1. marta da njegova zemlja u narednih mjesec više neće prihvatati zahtjeve za azil nakon dvodnevnih sukoba između granične policije i više hiljada ljudi koji pokušavaju da iz Turske uđu u Evropsku uniju. Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) 2. marta je, također, saopćio da Grčka nema pravo da obustavi prijem zahtjeva za azil. 

- Veoma je bitno da se vlasti uzdrže od bilo kakvih regulativa kojima bi povećale patnje ugroženih. Sve države imaju pravo na kontrolu svojih granica i rješavanje pitanja neregularnog kretanja, ali istovremeno treba da se uzdrže od upotrebe pretjerane ili neproporcionalne sile, te da održe sisteme za prijem zahtjeva za azil - navodi se u saopćenju UNHCR-a te se dodaje da ni u međunarodnom ni u pravu EU nema pravnog osnova za suspenziju prijema zahtjeva za azil.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.