KRIZA

Plenković se telefonski čuo s Erdoanom: EU podržava primirje u Siriji

Za pomoć civilima i smirivanje napetosti na grčko-turskoj granici bit će ključno poštivanje primirja

Andrej Plenković. Agencije

Avaz.ba

6.3.2020

Evropska unija podržava dogovoreno primirje u Siriji i smirivanje situacije s migrantima na grčko-turskoj granici, objavio je danas na Twitteru premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon što se telefonski čuo s čelnicima evropskih institucija i turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

- Podržavamo dogovoreni prekid vatre u Siriji i deeskalaciju situacije s migrantima na grčko-turskoj granici - napisao je Plenković, predsjedavajući Vijeća EU, nakon telefonskih razgovora s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen), predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i Erdoanom.



Podsjetimo, hiljade migranata pokušavaju ući u EU nakon što je Turska objavila da su njene granice s Evropom otvorene. Ankara se na taj potez odlučila nakon eskalacije nasilja u pokrajini Idlibu zbog kojeg je na njene granice stigao novi val sirijskih izbjeglica.

Za pomoć civilima i smirivanje napetosti na grčko-turskoj granici bit će ključno poštivanje primirja koje su jučer potpisali ruski i turski predsjednik Vladimir Putin i Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.