SVIJET

SAD ne želi podržati tursko-ruski dogovor o primirju u Siriji

Evropske zemlje su na sastanku predložile dopune na ruski tekst, ali Rusija nije htjela ulaziti u duge pregovore, rekli su diplomati

Primirje stupilo na snagu u četvrtak u ponoć. Agencije

Avaz.ba

7.3.2020

Sjedinjene Američke Države usprotivile su se donošenju izjave UN-ovog Vijeća sigurnosti u kojoj se izražava podrška rusko-turskom dogovoru o pokrajini Idlibu u Siriji, koju je zatražila Rusija, rekli su diplomati nakon sastanka iza zatvorenih vrata.

Prerano je za to - ocijenile su SAD kada je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja, koji je zatražio održavanje sastanka, pozvao 14 partnera u Vijeću sigurnosti da prihvate zajedničku izjavu, rekli su diplomati koji su htjeli ostati anonimni. 

Više zemalja je pozitivno ocijenilo dogovor o primirju koji su Rusija i Turska postigle, istaknuo je Nebenzja pred novinarima nakon sastanka.

- Htjeli smo izjavu, ali zbog stajališta jednog izaslanstva to nije bilo moguće - požalio se.

Evropske zemlje su na sastanku predložile dopune na ruski tekst, ali Rusija nije htjela ulaziti u duge pregovore, rekli su diplomati. 



SAD: Prerano je. Agencije

Ruski tekst, koji je "France Presse" dobio na uvid, imao je pet točaka, a počinjao je pozivanjem na "teritorijalnu cjelovitost" Sirije i isticanjem činjenice da članovi Vijeća "pozitivno ocjenjuju" rezultate rusko-turskog sastanka na vrhu održanog jučer.

U ruskom prijedlogu, u kojem se ne spominje humanitarna kriza, navodi se da se "sukob ne treba rješavati vojnim putem", da se "sve zainteresirane strane pozivaju na punu primjenu primirja" i da se rješenje temelji na političkom procesu koji će provesti sami Sirijci pod pokroviteljstvom UN-a.

U pokrajini Idlibu, gdje se mjesecima vode borbe praćene humanitarnom krizom, u petak je začudo vladao mir, dan nakon dogovora o primirju na sjeverozapadu Sirije, gdje Damask pokušava vratiti područja koja nisu pod njegovom kontrolom.

Podsjetimo, primirje koje je stupilo na snagu u ponoć (četvrtak, 23 sata po srednjoeuropskom vremenu) rezultat je dogovora Rusije - saveznika Damaska - i Turske koja pomaže pobunjeničkim skupinama. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.