TURSKA

Kurtulmus: Idlib je očekivala sudbina Srebrenice

U tom gradu žive skoro četiri miliona ljudi, njihove škole, kuće, bolnice, tržnice, sve njihovo je na meti napada režimskih snaga

Numan Kurtulmus. Agencije

Avaz.ba

7.3.2020

Numan Kurtulmus, zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), izjavio je da je jedan od prioriteta Turske stabilnost i napredak zemalja Balkana, a preduvjet za to je konstantno unapređenje saradnje sa svim zemljama i narodima ove regije te međusobna saradnja ovih zemalja

Govoreći o situaciji u sirijskom Idlibu, istaknuo je da je na sceni pokušaj podjele zemalja Bliskog istoka u cjelini, prvenstveno kroz njihovu destabilizaciju, na čemu je aktivan vanjski faktor. 

Svjesni smo da je na meti i Turska. Kako je ranije govorio i naš predsjednik (Redžep Tajip Erdoan, op. a.), onima koji za cilj imaju podjelu Iraka i Sirije, nisu cilj samo te zemlje nego i Turska, koja ima ključnu ulogu u regionu. Ono što mi treba da radimo jeste da pružimo još jači otpor tim nastojanjima - izjavio je Kurtulmus. 


Primirje u Idlibu traje od četvrtka u ponoć. Agencije

Govoreći o Idlibu, istaknuo je i da je tom gradu bila namijenjena sudbina Srebrenice i Groznog.

- Tamo borave skoro četiri miliona ljudi. Njihove škole, kuće, bolnice, tržnice, sve njihovo je na meti napada režimskih snaga. Cilj režima je protjerati i eliminirati te ljude. Turska to ne može samo nijemo posmatrati. Zbog toga smo pokrenuli odlučnu vojnu operaciju, kojom smo zadali ogroman udarac El-Asadovom režimu. Turska je pokazala odlučnost, pokazala je da se ne šali. Potom je postignut dogovor o primirju sa Moskvom, nadamo se da će to primirje postati trajno. Moram, međutim, ponoviti da će Turska, u slučaju eventualnog napada na njene snage, snažno odgovoriti. Hoću da ponovim i da za Siriju ne postoji vojno rješenje, moguće je samo političko rješenje. Zato pozivamo i međunarodnu zajednicu da podrži proces promjene Ustava Sirije. Svjesni smo da je to teško, ali jedino rješenje je za pregovaračkim stolom - kazao je Kurtulmus, podsjetivši da je Turska "u Moskvi dobila ono što je htjela".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.