ODLUKA

Svi Izraelci s konferencije AIPAC-a u Vašingtonu moraju u karantin

Konferenciji je prisustvovalo oko 18.000 ljudi, uključujući nekolicinu svjetskih lidera

Izraelci u karantinu. AFP

Avaz.ba

7.3.2020

Svi Izraelci koji su prisustvovali konferenciji Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC, prošle sedmice u Vašingtonu, moraju momentalno da odu u kućni karantin, izjavio je portparol izraelskog Ministarstva zdravlja, prenio je izraelski Jerusalem Post.

Prije ovog obavještenja najmanje dva Njujorčanina, koja su prisustvovala skupu, koji je održan od 28. februara do 2. marta, testirana su pozitivno na koronavirus, potvrdio je u petak taj proizraelski lobi. Odjeljenje za zdravlje u Vašingtonu je kasnije saopćilo da "nema identificiranog rizika za učesnike koferencije u ovom trenutku". 

To saopćenje je zasnovano na istrazi pomenutog odjeljenja u saradnji sa Odjeljenjem za zdravlje Njujorka.

Svi prisutni i javnost se pozivaju da slijede savjete o prevenciji, kao što je (savjet) da ostanu kod kuće ako su bolesni i pozovu ljekara ako imaju simptome. Mi sarađujemo sa rukovodstvom AIPAC-a kako bi informirali one koji su prisustvovali o svakom novom razvoju događaja - navodi se u saopćenju. 

Pens zadužen za odgovor na korona zarazu. AFP

Konferenciji je prisustvovalo oko 18.000 ljudi, uključujući nekolicinu svjetskih lidera, desetine članova Kongresa, zvaničnika administracije SAD visokog nivoa, a glavni govornik je bio potpredsjednik SAD Majk Pnes (Mike Pence). 

Pensa je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zadužio za odgovor na zarazu kornavirusom i njemu je na konferenciji za novinare u petak postavljeno pitanje o dvije osobe koje su pozitivne na taj virus i da li ga brine da je virus sad u Vašingtonu. AIPAC je u petak objavio saopćenje da je ta organizacija u stalnom kontaktu sa odjeljenjima za zdravlje i da je konsultiran specijalista za zarazne bolesti Edvard Septimus.  

Proizraelska organizacija je pozvala sve učesnike konferencije da slijede uputstva Centra za kontrolu oboljenja i prevenciju (CDC) i da se konsultiraju sa svojim ljekarima ako se osjećaju bolesnim ili imaju pitanja. Izraelski mediji nisu objavili koliko je Izraelaca prisustvovalo skupu AIPAC-a, niti je taj proizraelski lobi odgovorio na pitanje o broju prisutnih građana Izraela.

U međuvremenu je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da se radi o pandemiji, ozbiljnijoj od svake zaraze u posljednjem vijeku. Jedan izraelski zvaničnik nagovijestio je mogućnost uvođenja ograničenja na neke letove iz SAD u Izrael.

Virusom su za sada zaražena 22 Izraelca, a oko 80.000 je u samoizolaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.