OPAO IZVOZ

Kini zbog koronavirusa prijeti recesija

U januaru i februaru zabilježen trgovinski deficit od 7 milijardi dolara

Udar koronavirusa na ekonomiju. AFP

Avaz.ba

8.3.2020

Kineski izvoz opao je u prva dva mjeseca ove godine za više od 17 posto, a opao je i uvoz, jer je zdravstvena kriza zbog koronavirusa izazvala velike poremećaje u poslovnim operacijama, svjetskim nabavnim lancima i ekonomskim aktivnostima.

Tmuran izvještaj o vanjskoj trgovini Kine produbio je strahovanja da će se rast kineske ekonomije usporiti na najniži nivo od devedesetih godina, a kako se koronavirus brzo širi svijetom, ojačala su i strahovanja od globalne recesije.

Prema podacima kineske carine, izvoz te zemlje opao je u prva dva mjeseca ove godine za 17,2 posto, najviše od februara prošle godine i više od 14 posto, koliko su očekivali analitičari.

Uvoz je istovremeno opao za 4 posto, nešto manje nego što se očekivalo.

Očekuju se nove mjere kako bi se ublažio udar koronavirusa. AFP

Zbog toga je u januaru i februaru Kina zabilježila trgovinski deficit od 7 milijardi dolara, dok su u anketi Reutersa analitičari očekivali suficit od 24 milijarde dolara.

Prije sedam dana, kineski zavod za statistiku (NBS) objavio je da je indeks menadžera nabave (PMI) u februaru opao na rekordno niskih 35,7 bodova, sa 50 bodova u januaru.

To je znatno ispod nivoa od 50 bodova, koji ukazuje na rast ili pad aktivnosti, dok su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će taj indeks skliznuti na 46 bodova.

Podindeks proizvodne aktivnosti opao je, također, na rekordno nizak nivo, kao i pokazatelj novih narudžbi.

Prvi pokazatelji udara koronavirusa

Svi ti loši podaci pružaju prvi službeni uvid u situaciju u kineskoj ekonomiji od izbijanja epidemije koronavirusa, od kojeg je do sada u svijetu umrlo više od 3.450 ljudi, dok ih je više od 100.000 zaraženo. 

Sasvim je jasno da će se u prvom tromjesečju rast kineske ekonomije oštro usporiti, jer je brzo širenje koronavirusa od kraja januara prisililo vlasti na uvođenje ograničenja u prometu i stroge mjere javnog zdravstva, što je paraliziralo ekonomsku aktivnost.  

Zbog toga analitičari Nomure procjenjuju da bi kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu mogao zabilježiti rast od samo 2 posto na godišnjem nivou, znatno manje od 6 posto u prethodnom tromjesečju.

Analitičari "Capital Economicsa" još su pesimističniji pa procjenjuju da će privreda u tekućem kvartalu zabilježiti pad na godišnjem nivou, prvi put od devedesetih godina.

Kineske vlasti pozivaju lokalne vlasti, poduzetnike i radnike u manje pogođenim regijama da pokrenu poslovanje što je prije moguće, ali taj proces ide sporo.

Analitičari "Nomure" procjenjuju da je samo skoro 44 posto kineskih poduzeća u područjima koja su najviše pogođena koronavirusom, ponovno pokrenulo proizvodnju, a skoro 62 posto u cijeloj zemlji.

NBS je nedavno objavio i da je PMI indeks neproizvodne aktivnosti u februaru opao na rekordno niskih 29,6 bodova, sa 54,1 bod mjesec prije.

To pokazuje da je oštro opala i aktivnost u uslužnom sektoru, jer je širenje koronavirusa pogodilo mnoge uslužne sektore, uključujući transportni, zabavni i turistički, s obzirom na to da su mnogi javni događaji otkazani te da se ljudi klone okupljanja na javnim mjestima.

Kina je već uvela niz poticajnih ekonomskih mjera, od smanjenja ključnih kamatnih stopa do ubrizgavanja svježe likvidnosti na finansijska tržišta.   

Očekuju se i nove mjere kako bi se ublažio udar koronavirusa na ekonomiju.


Strah od globalne recesije

Analitičari, međutim, procjenjuju da će udari na kinesku ponudu i potražnju negativno utjecati na globalne nabavne lance još mjesecima, dok zbog rasta broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u drugim zemljama svijeta jačaju strahovanja od dužeg perioda usporavanja rasta ekonomije, pa čak i recesije.  

Nedostatak vitalnih dijelova i komponenti iz Kine koštao je prošlog mjeseca druge zemlje i njihove industrije skoro 50 milijardi dolara, procjenjuje agencija Ujedinjenih naroda. 

Slabljenje kineske ekonomije moglo bi imati znatan utjecaj na globalnu ekonomiju s obzirom na to da kineska ekonomija čini skoro 17 posto globalne.  

Japan je već na rubu recesije s obzirom na to da je u posljednjem lanjskom tromjesečju njegova ekonomija opala za 6,3 posto na godišnjem nivou, a skoro je sigurno da će treća po veličini svjetska privreda opasti i u tekućem tromjesečju.  

Ni američka, najveća svjetska ekonomija, neće ostati pošteđena, smatraju analitičari "Goldman Sachsa", koji su nedavno smanjili procjenu rasta tamošnjeg BDP-a u prvom tromjesečju sa prethodnih 1,4 na 1,2 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.