PORUKE Atina ima podršku Vašingtona

Palmer: Nekontrolirano kretanje obmanutih migranata može dovesti do eskalacije

Impresioniran profesionalizmom grčkih službi sigurnosti duž granice

Srna
08.03.2020 10:49

Palmer: Grčka ima podršku SAD

Foto: Avaz

Američki specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer (Mathew) stao je u odbranu prava Grčke da osigura kopnenu granicu s Turskom te je istaknuo kako Sjedinjene Američke Države smatraju da je trenutna situacija neodrživa.

Palmer je naglasio da Grčka ima podršku SAD u vezi s onim što se događa u Evropi, na granici s Turskom i u Egeju u smislu očuvanja sigurnosti svojih granica.

On je tokom posjete grčkoj luci Aleksandropuli rekao da je nekontrolirano kretanje više hiljada obmanutih i prevarenih migranata, koji vjeruju da im je otvoren put za Evropu, suštinski neodrživo i da može dovesti do destabilizacije, piše list "Katimerini".

- To je neodrživo i mora se promijeniti - ocijenio je Palmer.

  • Migranti na grčko-turskoj granici
    Migranti na grčko-turskoj granici Foto: AFP

Na pitanje treba li Grčka uvesti dodatne mjere sigurnosti na svojim granicama, Palmer je istaknuo da podržava pravo Grčke da brani svoje granice. 

- Ja sam impresioniran profesionalizmom grčkih službi sigurnosti duž granice, načinom na koji rješavaju situaciju i njihovim ponašanjem u veoma teškim okolnostima - rekao je Palmer. 

Dodao je da je optimista da će nedavno primirje koje su dogovorile Turska i Rusija u Idlibu u Siriji, donekle ublažiti tenzije.

NA VRH