REAKCIJE

Peking poziva na dijalog

Nakon što je Sjeverna Koreja jutros ispalila nekoliko projektila

Poziv na dijalog. Arhiv

Avaz.ba / Srna.rs

9.3.2020

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je, nakon što je Sjeverna Koreja jutros ispalila nekoliko projektila, sve strane da stupe u dijalog i konsultacije kako bi se postigao trajni mir na Korejskom poluotoku. 

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang iznio je komentare na redovnoj konferenciji za novinare, nakon što je Pjongjang ispalio nekoliko projektila kratkog dometa u more.

Južnokorejska vojska je saopćila da je Pjongjang ispalio tri nepoznata projektila od kojih su neki preletjeli 200 kilometara prije pada u Istočno more.    

Prema navodima južnokorejskih medija, sve ukazuje na to da su ispaljena projektila neka vrsta vojne vježbe slična onoj održanoj 2. marta koju su pojedine evropske zemlje osudile kao provokativan čin kojim se mogu narušiti napori za pregovore sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. 

Pregovori između Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u zastoju su od prošle godine od neuspjelog samita u februaru. Sjevernokorejski lider je otad najavio da će ponovo pokrenuti program za naoružanje i u januaru je saopćeno da Pjongjang više ne obavezuje moratorij na nuklearne probe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.