SVIJET

Tramp o koronavirusu: Nisam uopće zabrinut

Više od 3.800 mrtvih

Dodijelio sredstva za istraživanja virusa. ILUSTRACIJA

A. F. /Avaz.ba

9.3.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dao je izjave novinarima u kojima je komentirao aktuelni koronavirus. Rekao je da ni najmanje nije zabrinut.

Naime, Tramp je prošle sedmice bio na godišnjoj konferenciji Konzervativne političke akcije, nakon čega je potvrđeno da je jedan od članova te konferencije pozitivan na koronavirus.

Novinari su ga pitali hoće li koronavirus spriječiti njegovu političku aktivnost i hoće li biti kakvih preventivnih mjera u Bijeloj kući.

- Radimo sjajno. Napravili smo odličan posao. Čudesno sarađujemo s drugim zemljama širom svijeta - rekao je samohvalisavi Tramp, nakon čega je odbacio zabrinutost zbog virusa koji hara svijetom.

- Ne, nisam zabrinut ni najmanje. Radimo odličan posao oko toga. Hvala vam - zaključio je predsjednik SAD.

Tramp je prije tri dana odobrio 8,3 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa.

Više od 3 milijarde dolara dodjeljuju se za istraživanje i razvoj vakcina, testova za koronavirus i unapređenje liječenja, 2,2 milijarde namijenjene su javnom zdravstvu za prevenciju, bolju pripremljenost i odgovor na koronavirus, a 1,25 milijardi dolara za pomoć međunarodnim naporima u borbi protiv virusa.

Podsjetimo, ukupan broj slučajeva zaraze premašio je 110 hiljada. Umrlo je više od 3.800 ljudi, a oporavilo se njih više od 62 hiljade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.