SVETA STOLICA Zbog koronavirusa

Vatikan Papinu misu prenosio online

Papa Franjo ponudio molitve za zaražene i one koji brinu za njih

Fena
09.03.2020 12:34

Papa Franjo: Nastavio s privatnim sastancima

Foto: Arhiv

Papa Franjo u ponedjeljak je predvodio jutarnju misu u kapeli vatikanskog hotela u kome živi i ponudio je molitve za ljude zaražene koronavirusom i one koji brinu za njih.

Franjina misa, koju je danas online putem prenosio Vatikan, dokaz je novih mjera koje je uvela Sveta Stolica da bi suzbila širenje virusa u skladu s ograničenjima koja je uvela italijanska vlada. Sa 7.375 zaraženih osoba, Italija ima najvišu stopu zaraze izvan Azije. 

  • Vatikan: Grad država u srcu Rima
    Vatikan: Grad država u srcu Rima Foto: Agencije

S 83 godine i uklonjenim jednim plućnim krilom, Franjo bi bio u riziku od ozbiljnih komplikacija ukoliko se zarazi virusom. On se prehladio prije dvije sedmice, ali danas je izgledao oporavljen i nastavio je s privatnim sastancima, uključujući i one s biskupima iz Francuske i dvojicom ambasadora koji napuštaju Vatikan.

Vatikan, grad država u srcu Rima, potvrdio je jedan pozitivan slučaj na koronavirus. Vatikanski nacionalni muzeji su zatvoreni, a širom zemlje je italijanska Katolička crkva prekinula s misama i drugim ceremonijama kako bi spriječila veća okupljanja. 

Komentari

NA VRH