BRISEL

Erdoan će tražiti više pomoći Evropske unije za izbjeglice u Turskoj

Deseci hiljada migranata pokušavaju ući u Grčku jer je Ankara 28. februara navela da ih više neće pokušavati zadržati na svom teritoriju

Redžep Tajip Erdoan. Avaz

Fena

9.3.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) tražit će finansijsku, političku i vojnu podršku Evropske unije tokom razgovora s čelnicima EU i NATO-a, ali bit će mu rečeno da mora prvo prestati poticati migrante da prelaze granice iz njegove zemlje u Grčku.

Deseci hiljada migranata pokušavaju ući u Grčku, članicu EU, jer je Ankara 28. februara navela da ih više neće pokušavati zadržati na svom teritoriju kako je dogovoreno sporazumom iz 2016. godine, u zamjenu za milijarde eura pomoći za izbjeglice, javio je Reuters.

Turska je domaćin oko 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije, gdje se njeni vojnici sukobljavaju sa sirijskim vladinim snagama koje podržava Rusija. Erdoan je jučer ponovio kritike da EU nije osigurala dovoljnu pomoć za izbjeglice.


Migranti na grčko-turskoj granici. AFP

- Događaji na grčko-turskoj granici jasno ukazuju na politički motivirani pritisak na vanjsku granicu EU - izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Lejen) uoči razgovora s Erdoanom u ponedjeljak popodne u Briselu. 

- Pronalaženje rješenja za ovu situaciju zahtijevat će ublažavanje pritiska koji se vrši na granici - rekla je ona na konferenciji za novinare.

EU želi izbjeći ponavljanje migrantske krize 2015.-2016., kada je više od milion ljudi, uglavnom s Bliskog istoka i Azije, u EU stiglo preko Turske i Grčke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.