EPIDEMIJA

Cijela Italija u izolaciji zbog koronavirusa

U "crvenoj zoni" 60 miliona građana, što je mjera bez presedana u novijoj historiji

Đuzepe Konte. AFP

Avaz.ba

9.3.2020

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) objavio je u večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da sve mjere koje je dekretom proteklog vikenda uveo za Lombardiju i 14 drugih italijanskih provincija od sutra ujutro vrijede za teritorij čitave Italije, a sve u nastojanju da se obuzda širenje koronavirusa.

Kao što je poznato, Italija je najveće europsko žarište virusa Covid-19 i u toj su državi, prema posljednjim informacijama, preminule 463 osobe, a ukupno ih je zaraženo gotovo 8.000.


Vanredna pres-konferencija premijera Italije. AFP

- Ne smijemo gubiti vrijeme u borbi s ovom epidemijom. Svi se moramo odreći nečega - rekao je između ostalog Konte pojašnjavajući zašto je proširio rigorozne mjere, koje uključuju radikalno ograničenje kretanja, na cijelu državu.

Restrikcije podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja i ograničavanje svih kretanja osim onih neophodnih za posao i hitne situacije. Naređeno je zatvaranje svih kina, pozorišta, teretana, disko klubova i pabova, otkazuju se sprovodi i vjenčanja te svi sportski događaji, uključujući i nogometne utakmice Serie A. Sve škole i sva univerziteti neće raditi do 3. aprila.

- Ova odluka je nužna da zaštitimo naše najranjivije sugrađane - izjavio je Conte.

Dosad je u "crvenoj zoni" bilo oko 16 miliona ljudi, a sada će u njoj biti 60 miliona građana, što je mjera bez presedana u novijoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.