BRISEL

Erdoan se susreo s evropskim čelnicima, traži veću podršku u vezi rata u Siriji

NATO se sada nalazi u kritičnoj fazi

Čavušolu, Erdona, Mišel i Von der Lejen. AFP

Avaz.ba

9.3.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zatražio je u Briselu veću podršku od NATO-a i Evropske unije u vezi s ratom u Siriji i izbjeglicama koje je Turska primila iz te zemlje, dok je EU obećao analizu provedbe sporazuma s Ankarom o migrantima.

- Očekujemo konkretnu podršku od svih naših saveznika u borbi koju Turska vodi sama. NATO se sada nalazi u kritičnoj fazi u kojoj mora pokazati podršku - izjavio je Erdoan nakon sastanka s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Erdoan je doputovao u Brisel nekoliko dana nakon što je izvršio pritisak na Evropsku uniju otvaranjem granica za migrante prema Evropi. Migranti su upućeni prema granici s Grčkom, a grčka vlada je, uz podršku svih članica EU, odlučila zatvoriti svoje granice, optužujući Tursku da migrante zloupotrebljava za svoje geopolitičke ciljeve.



Čavušolu, Erdona, Mišel i Von der Lejen. AFP

Nakon sastanka sa Stoltenbergom, Erdoan se sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejen (Leyen).

Mišel je rekao da je dogovoreno da visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borel (Borrell) i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) sa svojim timovima analiziraju provedbu dogovora EU-Turska o migrantima iz 2016. godine i osiguraju da obje strane na isti način tumače taj sporazum.

Predsjednica Komisije Von der Lejen je rekla da između EU i Turske postoje razlike u pogledima na situaciju, ali da je razgovor bio otvoren i konstruktivan.

- Migranti trebaju podršku, Grčka treba podršku i Turska treba podršku - rekla je Von der Lejen dodajući da sporazum iz 2016. i dalje vrijedi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.