AMERIKA

Dva republikanca u karantinu zbog koronavirusa, jedan se rukovao s Trampom

Iz Bijele Kuće je rečeno da Trump nije testiran na koronavirus

Tramp nije testiran. Printscreen

Avaz.ba

10.3.2020

Donald Tramp, predsjednik SAD-a, imao je kontakt s dva republikanska kongresmena prije nego što su u ponedjeljak objavili da ulaze u karantin nakon što su bili izloženi koronavirusu. 

Kako piše CNBC, petorica zastupnika američkog Kongresa su u samoizolaciji, a među njima su namjanje dvojica republikanaca kontaktirala s Trampom.

Republikanac Doug Collins se rukovao s Trumpom u petak kada je američki predsjednik posjetio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, gdje su ga zvaničnici izvijestili o njihovom odgovoru na širenje koronavirusa. On je u ponedjeljak rekao da će ostati u karantinu iako još nema simptoma, jer je krajem februara bio izložen koronavirusu.

Drugi republikanski zastupnik Matt Gaetz putovao je u predsjedničkom avionu Air Force One kojim se Donald Trump vraćao u Washington. Gaetz je objavio da je 11 dana bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus. Objavio je da ulazi u samoizolaciju otprilike sat nakon izlaska iz aviona u kojem je bio s Trumpom.

Dvojica zastupnika bila su izložena virusu tokom velike konferencije konzervativaca CPAC koja je održana od 26. do 29. februara nedaleko od Washingtona.

Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence učestvovali su na toj konferenciji.

Tokom tog godišnjeg skupa konzervativaca senator Texasa i bivši kandidat za predsjedničke izbore 2016. godine Ted Cruz, kao i zastupnik Paul Gosar, rukovali su se s jednim nositeljem virusa. Oni su u nedjelju navečer rekli da ostaju u samoizolaciji iako nemaju simptome.

Iz Bijele Kuće je kasnije u petak rečeno da Trump nije testiran na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.